Етичен кодекс ще определя отношенията между шофьори и пътници в градския транспорт

2171
Етичен кодекс ще определя отношенията между шофьори и пътници в градския транспорт
Снимка: iStock

Етичен кодекс ще регулира отношенията между шофьорите в столичния градски транспорт и пътниците. Това обяви зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев пред БНТ.

Кодексът е разработен от Центъра за градска мобилност и е готов. До съставянето му се стигна, след като през лятото на миналата година шофьор на автобус по линия 72 отказа да спусне рампата за хора с увреждания на човек с инвалидна количка.

През лятото забраната за движение на каруци в София може да е факт

Заради промени в наредите на Столична община и промени в Закона за движение по пътищата пълна забрана на движението на каруци по улицит...

"Целта на етичния кодекс е да регулира отношенията между шофьор и пътници. Шофьорите трябва да са в помощ на пътниците във всякакъв аспект – да ги упътват, да се държат добре с тях. От своя страна пътниците трябва да не разсейват шофьорите", допълни Крусев.

До приемането на кодекса има още няколко процедури, уточни зам.-кметът. В момента текат консултации с различни организации, представляващи хора в неравностойно положение. Ако те имат допълнения към него, ще трябва да бъдат отразени. Чак след това кодексът ще бъде предоставен на всички транспортни оператори, за да бъде разписан.

Центърът за градска мобилност ще следи за спазването на етичния кодекс. Все още не са уточнени санкциите, които ще бъдат налагани при неспазването му, като може всеки транспортен оператор сам да определи размера им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София