Симеоновският лифт на Витоша няма да работи повече - не може да се гарантира безопасността

5517
Симеоновският лифт на Витоша няма да работи повече - не може да се гарантира безопасността
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Симеоновският лифт – последният останал работещ от София до високите части на Витоша – няма да работи повече. Вместо това ще се подготви проект за подмяната му, обяви базираната в Италия фирма „ТехноАлпин“. Тя е собственик на дружеството „Витоша ски“, което притежава съоръженията на Витоша.

В края на декември миналата година столичният кмет Васил Терзиев с „изненада“ установи, че лифтът е спрял да работи. Тогава той заяви, че не е ясно кога ще заработи отново, като предположи, че това ще стане вероятно след февруари 2024 г.

Още: Симеоновският лифт няма да работи до края на февруари, обяви Васил Терзиев

Причината да няма Симеоновски лифт

Сега се оказва, че липсват резервни части за поддръжката на кабинковия лифт – според „ТехноАлпин“, цитирана от „Медиапул“.

Симеоновският лифт е пуснат в екслоатация през 1982 г. Към онзи момент той е най-дългият лифт в света от тази категория и експериментално съоръжение за производителя, казват от компанията. До приватизирането на съоръженията от "Витоша ски" през 2007 г. кабинката не е поддържана добре. Липсвала сервизна история и не били купувани оригинални резервни части. Това довело и до бързата амортизация на лифта.

„Витоша ски“ инвестирала милиони в резервни части, но производителят Doppelmayr открил сериозни структурни модификации на съоръжението и спрял да доставя части за него заради безопасността на пътниците. Препоръчано е изграждане на лифт, отговарящ на настоящите стандарти на ЕС, казват от „ТехноАлпин“.

Още: Пускат нощното каране на Витоша

Снимка: Actualno.com

Проблемът е, че фирмата не може да осигури резервни части от производителите или от техни оторизирани дилъри, притежаващи нужните сертификати, т.е. не може да отговори на европейските директиви и не може да гарантира безопасността на хората.

От „Витоша ски“ казваха, че лифтът е спрян заради изгорял двигател. През януари изпълнителният директор Ян Калчев каза пред БНР, че ремонтът е пред финал, двигателят ще се монтира отново, но ще следва дълъг период на синхронизиране с другия мотор на лифта.

В крайна сметка се оказва, че до Витоша ще се стига само с автобусните линии, пеша или с кола. От общината не казват какви са резултатите от проверката им.

И с другите лифтове има проблеми

"Витоша ски" притежава още два лифта от София до високите части на планината - Драгалевският и Княжевският. И двата не работят, а от компанията казват, че няма как да бъдат пуснати без сериозни промени.

"ТехноАлпин" се позовават на анализи и експертни оценки, които показали, че стълбовете на седалковия Драгалевски лифт са корозирали, а стълбовете нямало как да се сменят.

Общината е издала заповед да бъде премахнат или възстановен Княжевският лифт, но от „ТехноАлпин“ твърдят, че пред проекта има много пречки – трябва да се правят нови стълбове, няма подходяща инфраструктура и др., пише „Медиапул“.

Още: Васил Терзиев иска да развие целогодишен туризъм на Витоша

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Автомобил влетя на трамвайните релси на бул. Цар Борис III (СНИМКА)

Въпреки лошото време: Летище София работи нормално

Отхвърлиха актуализацията на бюджета на София, ето с какви мотиви

След скандал с обществени поръчки: Шефът на "Топлофикация - София" се оттегли

Гладна и без лекарства: Съседи твърдят, че болна жена е държана под ключ

Балкански военен шампионат се проведе в Боровец

Терзиев с план за 1 млрд. лв. за модернизация на градския транспорт. ГЕРБ: Откъде пари?

Софиянци отново искат премахване на трамвая по "Скобелев"

Мечка се разходи из столичния кв. "Бояна" (ВИДЕО)

Въздухът в София е наситен с фин прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com