"Стрелбище" скъса съдебно решение, окуражаващо строеж на небостъргач (ВИДЕО)

8098
"Стрелбище" скъса съдебно решение, окуражаващо строеж на небостъргач (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Ивайло Ачев

Акт на скъсване на решението на Софийския административен съд, с което беше блокирана заповед на Столична община за възстановяване на блокирана и разрушена улица, която е един от изходите на "Стрелбище", беляза поредния протест в столичния квартал.

Решението на съда беше скъсано, тъй като главният мотив в него е, че "оградата е поставена преди години". Всъщност оградата беше поставена в началото на август, 2017 година, като първо - на 5 август (събота), беше заградена една от последните по-големи градинки в "Стрелбище", а на 9 август беше преградена и минаващата до градинката улица, по която години наред жителите на квартала излизаха, а на 16 август преградената отсечка беше разрушена с булдозер. Всичко това беше направено от строителната фирма НИКМИ - с аргумента, че имотът е частен и улицата е незаконна, защото липсва в регулацията на квартала. На този имот НИКМИ иска да строи 43-етажен небостъргач.

Отново протест: "Стрелбище" не е Сирия, докога ще търпим?

Четвърти септември – нов протест в "Стрелбище" заради преградената и разрушена улица, свързваща улиците "Майор Първан Тошев" и "Д...

На този фон изобщо не е ясно как Административният съд решава, че оградата е поставена преди години. Всъщност до преградената улица и градинка има друг парцел, част от целия урегулиран имот, който също е на НИКМИ и който е заграден от години, но протестът на жителите на "Стрелбище" е срещу нещо съвсем различно!

По време на днешния протест обаче беше представена подробна хронология, касаеща точно сделката, с която НИКМИ придобива имота. Бяха представени няколко аргумента срещу незаконосъобразността ѝ, като два бяха особено силни - че НИКМИ получава имота през 2006 година, без той да граничи с общински имот, както трябва да е по действаща наредба, за да има заменка и тъй като в Столичния общински съвет (СОС) "за" заменката гласуват 38 съветници при необходимост от квалифицирано мнозинство от 39 гласа.

Точно гласуването в СОС провокира организаторите на протеста да повторят имената на четиримата общински съветници, внесли доклада за заменката - Радослав Тошев, съветник на "Гергьовден", който година по-късно става част от групата на ГЕРБ, Петър Атанасов и Атанас Медникаров от партията на Стефан Софиянски ССД, както и Кирил Арсов от НДСВ. По това време кмет на София е Бойко Борисов - точно неговият лик беше разпънат на оградата, която пречи на нормалното движение в "Стрелбище".

Столична община и съд - творци на беззаконие

Оградата, с която преди 15-тина дни беше преграден един от основните изходи в столичния квартал "Стрелбище", е била поставена преди год...

За финал организаторите на протеста изрично подчертаха, че са готови да разпространят в тираж от 200 000 копия имената на всички, допринесли за сегашната ситуация - като се започне с подкрепилите решението общински съветници през 2006-та, мине се през съдиите Джузепе Роджери, Любомира Мотова и Ангел Калинов, които са част от ръководеното от съдия Георги Чолаков Второ отделение на ВАС, и се стигне до Бойко Борисов, който е подписал решението на СОС.

Actualno.com научи и, че има инициатива да бъдат поканени други софийски квартали - "Лозенец", "Красно село", "Младост", "Дружба", за протест пред Столична община. Освен това има идея да бъде инициирана подписка за забрана на високо строителство в жилищни квартали в София, за да бъдат "подпомогнати" общинските съветници и да има по-бърз резултат по тази толкова наболяла тема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София