Засега съдът подкрепи НИКМИ за скандално заградена и разрушена улица в "Стрелбище"*

4243
Засега съдът подкрепи НИКМИ за скандално заградена и разрушена улица в "Стрелбище"*
Снимка: Николай Николов

С изключително скандален основен мотив Административният съд в София подкрепи строителната фирма НИКМИ относно заграждането на имот-градинка и прилежащата му улица, част от ул. "Майор Първан Тошев". С определение номер 5831 от 23 август по дело 9591, което може да бъде обжалвано в 7-дневен срок, съдът в лицето на съдия Доброслав Руков отменя заповедта за предварително изпълнение на дирекция "Общински строителен контрол", с която се нареждаше на фирма НИКМИ да възстанови и отвори затворената и разрушена от компанията част от улицата. Припомняме, че улицата беше преградена на 9 август, 2017 година, а разрушена на 16 август, 2017 година.

Подробностите в съдебното решение са такива, че възниква въпросът какво точно пише в заповедта на дирекция "Общински строителен надзор" за възстановяване и отваряне на улицата (№ РА-20-61/16.08.2017)! Абсолютно невероятно съдът посочва в мотивите си, че "на първо място оградата е била поставена преди години", след като тя беше поставена първоначално на 5 август, 2017 година, като тогава нямаше преграждане на улицата, а такова беше осъществено на 9 август, 2017 година! Факт е обаче, че до скандално заградената градинка и преградената улица има друг имот, също собственост на НИКМИ, който е заграден от години (бел. ред. - на долната снимка в червено е посочен имотът на НИКМИ, който е заграден от години, а в зелено е имотът, който беше ограден в началото на август, 2017 година). В случая обаче недоволството не касае оградения преди години имот.

Жандармерия и полиция на протест в "Стрелбище", той протече мирно (ВИДЕО)

Бус с жандармерия и поне 20-тина полицаи събра четвъртият протест в "Стрелбище", насочен срещу заграждането на една от последните гради...

Доста изненадващо предвид твърдението, че "оградата е била поставена преди години" е упоменато, че "процесната анжурна ограда" е била изградена по предписание на Столична община, видно от самата заповед и е имала за цел осигуряване на почистване на терена от натрупани отпадъци! Припомняме, че на 5 август, 2017 година, при заграждането на градинката, когато от НИКМИ не се осмелиха да преградят у улицата, от Столичния инспекторат направиха предписание към строителната фирма да почисти съседния до градинката терен от буйната растителност, която с години растеше там (бел. ред. - на горната снимка това е ограденият с червена линия парцел). Този терен, обаче, е съвсем различен от заградения преди 15-20 дни!

В мотивите пише още, че "съдът не може да се съгласи и с мотива (бел. ред. – на дирекция "Общински строителен контрол"), че чрез оградата се възпрепятства достъпа до канализационен колектор и до водопровод и по този начин се ограничава възможността за нормална експлоатация".

Определението може да се обжалва в срок от 7 дни с "частна жалба" пред Върховния административен съд (ВАС). * Обжалването трябва да бъде направено от дирекция "Общински строителен контрол", която се ръководи от арх. Влади Калинов!

Жители на "Стрелбище" събориха оградата, заграждаща улица (ВИДЕО)

Жители на столичния квартал "Стрелбище" събориха оградата, която загражда градинка в района, както и и ул. "Майор Първан Тошев", чието ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София