Заградиха градинката в "Стрелбище", където се готви строеж на небостъргач

3404
Заградиха градинката в "Стрелбище", където се готви строеж на небостъргач
Снимка: Actualno.com

Жители на столичния квартал "Стрелбище" са се събрали в градинката на при кръстовището на булевардите "България и "Петко Тодоров", предаде репортер на Actualno.com. Причина за това е, че половината градинка откъм двата булеварда е заградена с телена ограда. Градинката е получена чрез заменка от фирма НИКМИ - когато кмет на София е Бойко Борисов, която е собственик на терена и която от 10 години опитва да реализира строеж на 43-етажен небостъргач.

Припомняме, че съгласно Общия устройствен план (ОУП) на Столична община от 2009 година парцелът, където се готви строежът, е зелена площ. НИКМИ обаче са пожелали да използват имота за строеж още през 2007 година, което създава усложнението.

Главният архитект на София: Има редица спънки пред строежа на небостъргач в кв. "Стрелбище"

"Има подземна инфраструктура в имота, има електрическо захранване, има редица неща, които възпрепятстват каквото и да е строителство та...

Снимки: Actualno.com

Към този момент главният архитект на София Здравко Здравков не отговаря на телефона си, за да обясни за оградената територия. Кметът на район "Триадица" Николай Терзиев пък е извън столицата и обещава да се заеме с казуса в понеделник (7 август). Засега хората успяха да спрат работата, като на място имаше багер, но той си тръгна. Работниците, които са изпратени, не успяха да кажат твърдо дали и кога ще преградят и улица "Майор Първан Тошев", която е част от имота и за която НИКМИ претендира, че е построена незаконно. Работата обаче беше спряна, а от Столичния инспекторат написаха предсписание към НИКМИ да почисти съседния до градинката терен - от другата страна на ул. "Майор Първан Тошев", който също е собственост на НИКМИ и който от години е оставен на "грижите на природата". В момента там, логично, е обрасло с храсти и буйна трева. От НИКМИ споделиха, че в понеделник, 7 авуст, ще дойде багер, за да разчисти имота, за който беше издадено предписанието.

Столичният общински съвет позволи бъдеща приватизация на още един зелен терен в "Стрелбище"

В Годишния общински план за приватизация на терени в София беше предложено да не бъдат включени общо три терена, два от които се намира...

"Най-големият пропуск (бел. ред. - за бъдещо инвестиционно намерение) е изискването на чл. 19 от Закона за устройството и застрояването на Столична община, ал. 4 към 2007 г., който е действал и е задължавал собствениците да съгласуват предложенията си с Дирекция "Зелени системи". По едно вътрешно правило, въведено от Общински съвет, при повече от 12 дървета се съгласува с комисията по екология с председател г-жа Лорита Радева", заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред Actualno.com преди две седмици. Той уточни, че такова становище към 2007 г. не е имало.

Припомняме още, че един от собствениците на НИКМИ Милчо Благоев пред телевизия BIT се закани, че ще загради градинката. Неофициално присъстващи служители на НИКМИ споделиха, че това се прави, за да обърнат общинските власти внимание на казуса и да се разшуми повече около него, тъй като фирмата е платила 4 000 000 лева за парцела. Засега НИКМИ няма разрешение за строеж, но съдът постанови, че Столична община трябва да приеме техния Подробен устройствен план (ПУП) за мястото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София