Частна фирма си позволи да затвори един от изходите на квартал "Стрелбище"

16245
Частна фирма си позволи да затвори един от изходите на квартал "Стрелбище"
Снимка: Анна Димова

Един от изходите на квартал „Стрелбище” вече е изцяло затворен. Става въпрос за ул. „Майор Първан Тошев”, която беше преградена на две места с лека телена ограда. Оградата беше поставена от фирма НИКМИ, която е собственик на имот на ъгъла на булевардите „България” и „Петко Тодоров”.

Строителят пак загражда градинката в "Стрелбище", където иска да вдига небостъргач

Строителната компания НИКМИ отново започва да загражда част от зелената площ на ъгъла на булевардите "П.Ю.Тодоров" и "Иван Евстратиев...

На място се появи и Милчо Благоев, който е един от собствениците на НИКМИ. Пред изнервените жители на квартала той беше категоричен, че след като 10 години е писал жалби и е водил дела, е решил да затвори ул. „Майор Първан Тошев”, защото част от нея минава през имота на фирмата му. На изричен въпрос дали тази улица е минавала през имота преди или след като НИКМИ са купили терена, г-н Благоев отвърна пред Actualno.com, че улицата е построена незаконно и е изпратил лично жалба по въпроса пред отговорните лица от Столична община, включително пред кмета Йорданка Фандъкова. Ако твърдението на НИКМИ е вярно, за което от фирмата се кълнат, че е така и са готови да представят документи, то дори улицата да е съществувала на практика преди фирмата да купи имота, няма как това да бъде доказано, защото по кадастър тя просто не съществува!

Г-н Благоев в прав текст заяви, че имотът на НИКМИ се загражда, за да обърне Столична община и лично кметът Йорданка Фандъкова внимание на случая. Той упорито отрече, че решението на Върховния административен съд (ВАС) по случая не отменя Общия устройствен план (ОУП) и настоя, че и при сега действащия ОУП всъщност теренът не е зелена площ – нещо, което главният архитект на София Здраво Здравков каза изрично т.е. че говорим за зелена площ съгласно Общия устройствен план (ОУП) от 2009 година. Решението на ВАС по случая можете да прочетете ТУК!

На питане дали в крайна сметка Столична община предлага на НИКМИ обезщетение или заменка на друг терен за този, Милчо Благоев отговори, че ако ще се предлага терен, той трябва да е без тежести.

На въпрос на Actualno.com към г-н Благоев какво ще се случи, ако човек от тази част на "Стрелбище" повика линейка или трябва да дойде пожарна, той отново препрати към Столична община. Собственикът на НИКМИ посочи, че трябва да бъде отворена съседната ул. "Енос", както и че перпендикулярната улица "Мила Родино" следва да може да излиза директно на бул. "България" - нещо, което сега не е възможно, като освен всичко друго, при евентуалния изход има и трафопост.

2118 подписа в жалба до институциите са изпратили жителите на кв. "Стрелбище"

2118 подписа в жалба до институциите са изпратили жителите на столичния квартал "Стрелбище" относно намерението на строителната фирма Н...

При разговора между г-н Благоев и жители на квартала, в продължение на почти час и половина не дойде полиция, макар да бяха подадени два сигнала на телефон 112 и от там увериха, че идва патрул от IV-то РПУ. Появиха се обаче лица от Столичния инспекторат, но засега оградата на улицата остава! Сложена е и кабинка за денонощна охрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София