Транспортната комисия прие програмата за чист въздуха в столицата

1698
Транспортната комисия прие програмата за чист въздуха в столицата
Снимка: Getty Images/Guliver

Комисията по транспорт в Столичната община гласува програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 г. Сред заложените мерки са намаляване на фините прахови частици от градския транспорт и автомобилите, ограничаване на вредните емисии от изгарянето на твърди горива, затягане на контрола при извършването на технически прегледи на автомобилите, подновяване на колите на градския транспорт и обновяване на пътната инфраструктура. До края на месеца се очаква програмата да бъде гласувана на заседание на Столичния общински съвет.

Основното замърсяване идва от автомобилния транспорт и изгарянето на твърди горива за отопление. Това заяви заместник-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова, която подчерта, че по време на обществените обсъждания са постъпили 318 предложения от бизнеса и граждански организации.

"Една от важните мерки, които трябва да се случат в рамките на тази година, е въвеждането на по-интензивен контрол върху техническите пунктове, за да сме сигурни, че колите, които се движат на територията на Столичната община, дотам, докъдето ние имаме компетенции, всъщност притежават необходимите съоръжения, които пречистват отработените газове", заяви Йоана Христова.

Сред останалите мерки са изграждането на кръстовища, кръгови, буферни паркове, подобряване и обновяване на автопарка на столичния градски транспорт. В дните с повишени нива на замърсяване се предвижда градският транспорт да бъде безплатен, а придвижването с автомобили - ограничено, посочи още зам-кметът по екология. Планира се и въвеждането на „успокоена зона" в някои райони на столицата където автомобилите ще се движат с 30 км/ч.

"Ранната система за известяване трябва да е готова в края на лятото, така че да сме готови за новия отоплителен сезон", допълни Христова, цитирана от БНТ.

ЕК осъди България заради мръсния въздух

България беше осъдена пред съда на Европейския съюз заради мръсния въздух. Делото беше заведено от Европейската комисия и беше за наруш...

По време на заседанието стана ясно още, че този петък се очаква да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, който да създаде дългоочакваната електронната система за таксуване в градския транспорт. След като за последната година стойността на тикет системата се увеличи рекордно от 20 на 88 милиона лева, сега Столичната община удължава и времето за изпълнение от 18 месеца на две години.

"Взехме предвид сложността на самата система. Все пак това са 15 хиляди устройства, които трябва да бъдат монтирани в над 1350 превозни средства", заяви Христиан Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

От Московска 33 обявиха, че през лятото ще обявят обществена поръчка за закупуване на 20 електробуса за градския транспорт, които след юни 2018 година се очаква да пристигнат в София. Очаква се и да бъде въведена Зелена зона в още 4 квартала на София. Така местата ще се разширят с още 5000.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com