Citroen с Льоб влизат в WTCC през 2014 г.

11480
Citroen с Льоб влизат в WTCC през 2014 г.
Бъдещето на Световния шампионат за туристически автомобили изглежда сигурно, след като Citroen обяви намерението си да участва със заводски отбор и Себастиан Льоб зад волана на единия автомобил.

Citroen се е доказал като един от безапецалионните лидери в автомобилния спорт. Компанията има 5 световни купи в Rallye-Raid и 8 световни титли в Световния рали шампионат. Догодина Citroen се впуска в ново начинание, която за пръв път се обвързва с писта. Citroеn ще атакува Световния шампионат за туристически автомобили, а в единия автомобил ще седи Себастиан Льоб, който ще изкара пълен сезон.

Аргументите за това решение са няколко: широко медийно отразяване, правила, които ограничават бюджетите и наистина световен календар. Особено важни за фрунската компания са и стартовете в Китай, Русия и Южна Америка. Основен спонсор и голяма част от бюджета ще се осигурява от дългогодишния партньор Total.

Ето го новия Citroen C4 Picasso

Днес изтекоха първите официални снимки на следващото поколение C4 Picasso, което доста прилича на концепцията Technospace. Подобно на н...

Няма яснота на базата на кой модел ще бъде изграден състезателния автомобил, но вероятно това отново ще е DS3 или DS4. Компанията вече има много добро познание за 1,6-литровия турбо мотор на DS3 WRC, който ще послужи за основа при разработването на новия състезателен агрегат. Опасенията, че Citroen може да жертва WRC, не са основателни. Французите ще продължат да се състезават и в рали шампионата благодарение на засиленото си партньорство с Абу Даби, от където идват парите.

Едва ли е необходимо да се прави представяне на един 9-кратен световен шампион. Да, да се състезава на писта ще е коренно различно от това да го прави по рали отсечките, но от миналата година Льоб вече понатрупа опит и на писта. Въпросителната е кой ще е другият заводски пилот. Вчера бе потвърдено, че Роберт Кубица със сигурност ще участва в развитието на състезателния автомобил, от от компанията обявиха, че това не означава, че той ще е пилот през 2014-а. Не отрекоха обаче, че неговото име също ще се обсъжда като вариант. Другото такова е на 3-кратния шампион в WTCC Иван Мюлер, който кара за Chevrolet.

Тази новина само затвърждава положителното бъдеще пред шампионата. Така заводските отбори ще станат 3 – Lada, Honda и Chevrolet. Макар последните да оттеглиха заводския си отбор през 2013, те продължават да са доминираща сила и през настоящия шампионат. Догадина обаче ще имат много сериозна конкуренция. Вероятно BMW ще се оттеглят изцяло, тъй като цялото им внимание е насочено към DTM, а и в WTCC отдавна са спрели и развитие, и резултатите. Лично аз се надявам, че SEAT ще вземат решение и ще заменят сегашния си автомобил с новия Leon Cup, който бя обявен като концепция, но подобни концепции не се правят самоцелно. Ако това на истина стане, то WTCC има всички шансове да се превърне в един изключително силен и много конкурентен шампионат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com