Стефан Петерханзел пое водачеството в Дакар

7592

Още в първият истински етап (без да броим пролога) Стефан Петерханзел показа кой е кралят на „Дакар” и пясъчните дюни. Петерханзел записа своята 60-та етапна победа в „Дакар” и оглави класирането. Пилотът на X-Raid MINI се опази от проблеми, докато повечето от основните му конкуренти имаха трудности и проблеми с навигацията.

Петерханзел бе най-бърз в дългия 327 км (242 км скоростни) етап „Писко – Писко”, изпреварвайки с 2:35 мин. Жил де Вилие (Imperial Toyota). Трети остана Ронан Шабо (SMG Buggy). По този начин Петерханзел оглави генералното подреждане с аванс от 2:38 мин. пред Де Вилие. Трети е Шабо на 4:52 мин.

Двама бивши шампиони в отбор за „Дакар”

Големите заводски отбори винаги са диктували темпото в „Дакар”, но кризата и многото победи без конкуренция ги извадиха от ...

Преднината на 10-кратния победител в „Дакар” е точно това, от което той се нуждае. Каленият в безброй пустинни битки вече ще има известно спокойствие и ще може да избира точно кога и къде да атакува на максимум, и къде да кара внимателно. Не такова е положението с Карлос Сайнц, който спечели пъривя етап. Испанецът тотално се загуби в дюните, като в един момент се въртеше в кръг, а по-късно обясни, че GPS-а го е подвел. В крайна сметка той завърши с изоставане от 18 минути, което му отреди 11-то място в етапа. Съотборникът му Насер Ал-Атия също се повъртя в пясъка, но се ориентира по-бързо и финишира шести, като изостава в Генералното подреждане на 10 минути от Петерханзел.

Убийственият карък на Роби гордън продължава да го преследва. Амариканецът загуби още 19 минути и вече е на цели 49 след Петерханзел.

Българите в Дакар „2013”

Тодор Христов (Yamaha) финишира 33-ти в етапа, изоставайки на 1:58,58 от победителя при ATV-тата Патронели. Петър Ценков и Иван Маринов (Opel Antara) останаха последни в скоростния етап (132-ро място) при автомобилите. Те бяха по-бавни с цели 8:27 ч от Петерханзел, като получиха и 1 час наказание. Орлин Алексиев и Александър Стоянов (BMW) се представиха доста по-добре, финиширайки 110-ти с изоставане от лидера от 4:13 мин.

Дакар 2013: 14 етапа и общо 8432 км

Два дни преди старта на най-трудната рали напдпревара в света, организаторите публикуваха официалната програма на плануваните скоростни...

Днес ще се проведе третият етап - Писко – Наска. Общата му дистанция е 343 км, от които състезателни са 243 км.

На снимката: Кшищов Холовчик

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com