Виктория Азаренка - новият стар господар на Мелбърн

27160
Виктория Азаренка - новият стар господар на Мелбърн

Кралицата на Мелбърн си остава същата - в драматичен, макар и не толкова качествен мач, световната номер едно Виктория Азаренка запази както короната си на Australian Open, така и трона на номер едно при жените, правейки пълен обрат срещу китайката На Ли - 4:6, 6:4, 6:3. За Ли пък това е втори загубен финал в Австралия и втори, след като повежда с 1:0 сета. Освен всичко друго Азарeнка обори прогнозата на Actualno.com и демонстрира за пореден път шампионска психика.

Срещата започна много нервно, като и двете бяха доста сковани - Азаренка главно защото явно не се усеща в най-добрата си игрова форма, а На Ли - защото е на финал. Резултатът беше поредица от пробиви, като само в първия сет те бяха 4:3 в полза на На Ли.

Сияйна принцеса или незначителна дукеса – коя ще се отличи при жените на Australian Open

Януари месец винаги е чакан с огромно нетърпение от любителите на тениса по цял свят. Защото, макар в Европа и в по-голямата част на СА...

Китайката първа инкасира пробив, но веднага го върна, като определено беше по-агресивният играч и се опитваше да води играта. На Ли обаче правеше и доста грешки, което в крайна сметка започна да се отразява в положителен аспект на Азаренка - увереността и се повдигна.

Въпреки това в първия сет На Ли успя най-после да дръпне с 5:2 гейма, но се провали на сервис за вземане на частта и се стигна до 5:4. Последва доста дълъг гейм, като Азаренка имаше точки за 5:5, но Ли се бореше упорито и накрая успя да принуди световната номер едно да направи две последователни грешки - 6:4 за Ли.

В края на сета обаче се усети, че инициативата вече почва да минава към Азаренка, която се усети и започна да играе все по-често на бекхенд на китайката. Ли определено е по-слаб играч от бекхенд страната и се чувства некомфортно при лифтирана игра там. Резултатът - 3:0 гейма на Азаренка с два пробива. Ли успя да върне единият и при 1:3 гейма в своя вреда и 30:30 точки на неин сервис китайката се контузи. При едно разиграване тя беше засечена с контрапие и не можа да смени посоката, като глезенът ѝ се изви лошо, а при падането усука и коляното си.

Шок в Мелбърн - Серина Уилямс отпадна

Старостта и опитът в крайна сметка отстъпват пред младостта и бликащата енергия. В това се убеди и супер звездата на американския и све...

В този момент не беше много сигурно дали Ли ще продължи мача, но все пак след медицинска пауза, в която кракът на Ли беше здраво стегнат и бинтован, китайката продължи мача. И не само това - тя направи серия от пет поредни точки, което доведе до 3:2 гейма в полза на Азаренка, но 0:40 на нейното подаване. Тогава Ли буквално изпусна питомното - в две поредни точки след 15:40 си осигури предимство и само трябваше да завърши, но направи абсурдни грешки, особено при 30:40, когато на празен корт прекалено много сви бекхенда по диагонала и той свърши в мрежата. Така Азаренка измъкна подаването си и нанесе важен психологически удар.

Още в следващия гейм разколебаната На Ли направи две поредни грешки и се стигна до 15:40. Но тогава китайката показа, че и тя може да е хладнокръвна - четири поредни точки в нейната сметка, като две бяха след хубави уинъри от бекхенд, а последната дойде с ас. Така преднината на Азаренка остана само един пробив - 4:3 гейма.

Тази преднина остана спомен след осмия гейм - Ли натисна по-здраво, стигна се до 15:40 и при втората възможност Азаренка изкара в аут - 4:4. Но какво друго можеше да се очаква, освен нов пробив - все пак това беше женски мач. Аналогичен сервис гейм, като този път На Ли беше в ролята на Азаренка и световната номер едно проби за 5:4 и имаше сервис за сета. Този път грешка нямаше и Азаренка спечели на нула, изравнявайки сетовете - 1:1.

На Ли смаза Мария Шарапова*

Поредната изненада в женската схема на Australian Open е факт - поставената под номер две и номер две в света Мария Шарапова загуби на ...

Непредвидимостта на мача най-добре се илюстрира в началото на третия сет - инициативата беше при Азаренка, тя проби комфортно и когато трябваше да затвърди нещата и да установи контрол в решаващата част с преднина от 2:0 гейма, световната номер едно направи глупави грешки и завърши гейма си с двойна грешка - връщане на пробива и 1:1 гейма. Последва бърз сервис гейм за На Ли и тогава мачът беше прекъснат заради фойерверките по случай Деня на Австралия.

След десетминутна пауза играта беше подновено, но още в първата точка На Ли отново си изкълчи левия глезен, като падна доста тежко и си удари главата в корта. Играта беше мигновено спряна, а лекарският екип се втурна към Ли, която изглежда имаше комоцио. Последва поредна пауза и преглед, но в крайна сметка китайката продължи мача под бурните аплодисменти на публиката. При това продължи по страхотен начин - извоюва си шанс за пробив, но беше ред на Азаренка да покаже защо е действащ шампион тук и световната номер едно се спаси по страхотен начин с агресивна и смела игра.

Трудното измъкване подейства освежаващо на Азаренка, която бързо стигна до 15:40 в гейма на Ли и направи удар, закачащ линията, който беше даден за аут. "Ястребовото око" обаче показа грешка на съдиите, а Азаренка се ядоса, защото Ли отигра топката доста след казания от лайнсмена "аут" и Вика поиска точката да бъде присъдена в нейна полза. Това не стана, но Азаренка извлече само позитив от ситуацията и успя още в следващото разиграване да реализира пробив, а след това го затвърди с категоричен сервис гейм - 4:2 в нейна полза.

Преди финала: Виктория Азаренка или На Ли?

Знаете ли какво е единственото тъжно нещо, което съпътства турнирите от „Големия шлем”, драги читатели на Actualno.com? Има...

Краят на драмата обаче още беше далеч - Ли взе сервис гейма си с три хубави уинъра и поведе с 30:0 на сервис на Азаренка. Световната номер едно изравни точките, но тогава при едно дълго разиграване изморената Ли повдигна високо удар от бекхенд и Азаренка, вместо да завърши, заби топката в мрежата - шанс за пробив за китайката. Ли, обаче, рискува твърде много на ретур и сбърка, а след това Азаренка с унищожителен форхенд и хубав сервис докара нещата до 5:3 гейма.

Този пропуснат шанс вече дойде твърде много за На Ли, която още в следващия гейм се предаде - стигна до 40:30 на свой сервис, но Азаренка отговори с два хубави ретура, а накрая китайката нямаше вече сили и набързо предаде мача с нова грешка.

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com