X
 
 

Приключи реставрацията на лъвската фигура на Паметника на Свободата

1455 0
photo of Приключи реставрацията на лъвската фигура на Паметника на Свободата
Снимка: iStock/Guliver
Фигурата на бронзовия лъв на Паметника на Свободата на Шипка е напълно готов за честванията на 141-вата годишнина от Шипченската епопея. Според д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей (НПМ) „Шипка-Бузлуджа” след приключилата реставрация и консервацията на лъвската фигура трябва само да се демонтира строителното скеле и да се приеме извършената работа от комисия, назначена от министъра на културата. 

За реставрационно-консервационните дейности са изразходвани 111 хиляди лева, които са набрани от дарения. Около 65 хиляди лева са от дарителската инициатива на „Билла България”, стартирала през 2016-а, а останалите средства са от дарители включително от дарителската каса на северния вход. 

Книга с монография на генерал Георги Вазов, брат на патриарха на българската литература Иван Вазов, ще бъде представена на 13 август от НПМ „Шипка-Бузлуджа” в казанлъшкия музей „Чудомир”. Монографията на ген. Вазов е писана през 1901-ва по случай 25-годишнината от Руско-турската освободителна война. 

Годишнината от Шипченската епопея и на 85 години от откриването на Паметника на Свободата тази година ще се отбележат тържествено на историческия връх на 24 август. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители