Бъчварова отрече да има заплаха за атентат, потвърди за три площадки за бежанци

1556
Бъчварова отрече да има заплаха за атентат, потвърди за три площадки за бежанци
Снимка: БГНЕС

Няма потвърждение за готвена терористична атака срещу България. Към момента няма доказателства за налична такава заплаха. Има лица, които разпространяват такава информация, но това е по-скоро опит за провокиране на страхове. Така вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира горещата тема за възможен терористичен акт.

Бъчварова посочи, че се проверява дали афганистанец не е отправил заплаха при протеста срещу българското посолство в Лондон преди седмица. Вътрешният министър се оправда, че имало информация за заплаха, отправена от афганистанец, но "никога не съм казвала", че това е 100% сигурно, беше тезата на Бъчварова.

На 18 от задържаните мигранти прокуратурата повдигна обвинения

На 18 от задържаните снощи около 400 мигранти от центъра в Харманли прокуратурата повдигна обвинения за хулиганство, съпроводено със съ...

Поискали сме средства от ЕК за три площадки, на които да се настаняват фургони или палатки, за да ги използваме при засилен натиск. Това заяви Бъчварова пред Нова телевизия по темата с поисканите 18,5 млн. евро от България за допълнителни бежански лагери. Планираме да има места, където да се приемат като първоначален прием хора, добави тя. Не е вярно, че става въпрос за седем площадки. На всяка площадка ще могат да се настаняват максимум до 400 души, добави вътрешният министър.

За момента не са ясни местата на всички площадки. Едната ще е в бивша застава на "Гранична полиция", близо до Лесово - на 6 километра разстояние. В Лесово днес (6 декември) се подготвя протест, има и пристигащи коли, от които се изнасят плакати и знамена. Очаква се всеки приет в този затворен лагер да се задържа около месец, докато се разглежда молбата му за убежище.

Искахме да направим такава площадка и в Бояново, но там бяхме възпрепятствани от митинг, воден от депутати от БСП, добави Бъчварова. По думите ѝ тези площадки щели да бъдат строго охранявани. Вчера (5 декември) от ЕК обаче заявиха, че в искането за парите България е посочила, че ще ги ползва за места за първоначален прием или за лагери от отворен тип.

Румяна Бъчварова обвини БСП относно напрежението с бежанските центрове. Ако ги няма тези центрове, това означава, че мигрантите трябва да ги оставим на улицата, подчерта тя.

Илияна Йотова за Actualno.com: 18,9 млн. евро ще отидат за новите бежански центрове

18,9 милиона евро от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейския съюз ще отидат за създаването на три нови отворен...

Попитана колко бързо може да бъдат изведени хора при сериозна опасност от метрото, Бъчварова не даде точен отговор и се ограничи само до думите, че се провеждат учения и са разработени планове „за всяка една ситуация, която може да се случи”.

За финал Бъчварова беше попитана за коментар на новината, че съдът в Атина е забранила екстрадиция на трима турски военни от общо осем, които поискаха убежище в Гърция веднага след атентата. Тя не пожела да коментира действията на гръцкия съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика