„Най-зелените" страни по света

35276
„Най-зелените" страни по света

Темата за опазването на околната среда става все по-популярна. Зачестилите природни катаклизми ни карат да разберем колко е важно да се грижим за природата.

Всяка година по време на Световния икономически форум Йелският и Колумбийският университет  измерват резултата от усилията на правителствата в екологично отношение. Крайната оценка показва колко близо до постигане на екологичните цели е дадената страна.

България e с най-опазено биоразнообразие в Европа

Световният ден на биоразнообразието – 22 май, тази година премина донякъде в сянката на тържествата за големия ни Празник на слав...

Ето кои са  първите 10 страни, които са направили най-много за околната среда.

10. Колумбия Страната усилено развива своя еко политика. Правителството взима мерки срещу обезлесяването на страната. Колумбия залага и на новаторство в строежите, като заменя стоманата с бамбук.

9. Куба Тя значително е  намалила използването на пестициди в стопанствата. Кубинците искат да намалят нивото на морското равнище в съотношение с почвата, за да избегнат лошото влияние на солената вода върху почвата. Най-амбициозният проект на правителството е изграждане на водноелектрическа централа.

8. Австрия Страната се договори с Чехия за изграждане на екологично чисти градини на границата между двете държави. Те съдържат билки, овощни дървета и цветя. Градините изглеждат невероятно, въпреки че не използват пестициди за отглеждането на растенията.

7. Франция Правителството стимулира използването на енергия от възобновяеми източници като намалява данъците на тези, които използват слънчеви панели. Освен това увеличеното използване на еко горива, пестенето на енергия  и развитието на  биологичното земеделие  са едни от факторите, които поставят страната в челната десетка..

Крайностите на еко-маниаците

Боклукът се разделя, колата се зарежда с био-гориво, месо не се яде - дали германците не прекаляват с екологичните си напъни? И дали ...

6. Мавриций Може би ще бъдете изненадани, че точно един африкански министър-председател реши да направи страната си екологична. Въпреки, че островната страна има ограничени ресурси, те не се отказват от еко идеите си. В момента правителството се опитва да намери най-добрият начин за рециклиране.

5. Норвеги Тя вече усеща негативните последици от глобалното затопляне, тъй като северните й части са много близо до Арктика. За популяризирането на  еко горивото, страната планира да вдигне цената на дизела.

4. Швеция Там широко разпространени са екологично чистите продукти. Страната се справя много добре с плана за постепенно премахване на фосилните горива до края на 2020 година.

3. Коста Рика Тя се опитва да наложи използването на възобновяеми източници като си е поставила за цел да стане въглеродно неутрална до 2021 година. Правителството на Коста Рика провежда акция по залесяване на сраната. С тази цел за  последните пет години са засадени над пет милиона дървета.

2. Швейцария Тя  работи усилено за създаване на зелено общество. Правителството взима сериозни мерки за опазването на природата като увеличи таксата за боклук.  В страната дори има малки градове, където е забранено карането на кола. Точно тази забраната за шофиране поставяше Швейцария на първо място няколко години подред.

Човечеството има 10 години, за да избегне глобална екологична катастрофа

Светът върви към глобална екологична катастрофа с необратими последици, заради необратимите промени в климата и липсата на мерки за защ...

1. Исландия Тя се счита за една от най-красивите страни в света, заради спиращите дъха природни гледки. Исландците се грижат за природата си, като използват геотермална енергия. Най-популярният източник на електричество и топлинна енергия е водородът – 82% от енергията се добива по този начин, а само 18% от въглища. За това съвсем заслужено Исландия застава на първо място.

Редактор: Боряна Кръстева

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com