Внушителният румънски парламент носи милиони приходи от посещения на туристи

4630
Внушителният румънски парламент носи милиони приходи от посещения на туристи
Снимка: Петя Бързилска

3 милиона евро са приходите от посещения на туристи в парламента на Румъния за 2015 година. Това информираха по време на туристическа обиколка на впечатляващата постройка, която е втората по големина административна сграда в света след Пентагона и най-тежката на планетата.

Заради амбициозните планове на Николае Чаушеску, лидера на комунистическата партия в северната ни съседка, столицата Букурещ се сдобива в края на XX век с изключително внушителна по размерите и архитектурата си постройка, която, както и се оказва, е доста доходоносна за сегашното демократично управление. Парите от посещения на парламента нарастват през последните няколко години заради увеличения брой туристи и стигат милиони евро.

Изключиха Румъния от Евровизия

Румъния вече няма да се надпреварва в престижния конкурс Евровизия. Натрупани дългове на местната телевизия TVR доведоха до изключванет...

Румънският парламент, както отвътре, така и отвън е внушителен. Той има площ от 365 000 квадратни метра и е по обем третата най-голяма сграда в света. Стаите са 1 100 на брой, а по време на стандартната туристическа обиколка се разглежда около 4% от постройката. 

Сградата, която се намира в центъра на Букурещ, е в основата на проект на Чаушеску след земетресението в Румъния от 4 март 1977 г. Идеята е била цялата администрация на комунистическия лидер да се помещава там. От една страна Николае Чаушеску е искал всички основни институции да са в една сграда, a от друга на фона на риска от земетресение да се сдобие с място, което би издържало и на ядрена атака. Постройката се издига на хълма Уранус, който според експерти е подходящ за изграждането на големи обекти.

Повече за румънския парламент и снимки от уникалния по размерите си проект може да видите в TrueStory.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия