4 прости, но ефективни начина да намалите алергените в спалнята

2641
4 прости, но ефективни начина да намалите алергените в спалнята
Снимка: iStock

Спалнята е най-важното място в къщата, защото прекарвате по-голямата част от времето си в леглото. За да предотвратите здравословни проблеми, предизвикани по време на сън, важно е правилно да разпределите спалнята си, за да елиминирате вредните алергени.

Една сутрин бихте се събудили не с мирис на кафе или целувка от любим човек, а с проблем с дишането. Носът ви ще се запуши, ще имате проблеми с дишането, ще ви боли главата и ще ви се насълзят очите. Причината изобщо не е настинка, а алергия, причинена от алерген в стаята. Нека ви кажем четири прости, но ефективни начина за намаляване на алергените в стаята, в която спите.

4 начина за намаляване на алергените в спалнята

Премахване на акари

Акарите са най-честата причина за появата на алергии. Те са малки насекоми, които живеят в килими, възглавници и матраци. Изпражненията, които оставят след себе си, съдържат много различни алергени. За да предотвратите разрастването на акарите, убийте ги със специален хипоалергичен почистващ спрей. Сменяйте чаршафите възможно най-често. Не спете с мокра коса, тъй като бельото абсорбира вода, а влажната среда е най-благоприятна за появата на акари. Експертите също така препоръчват да сменяте редовно възглавниците, одеялата и матраците, тъй като цялата мръсотия се натрупва в тях.

Променете тези неща в спалнята си и ще се събуждате бодри и свежи

Не позволявайте на вашия домашен любимец да спи с вас

Животните са втората най-честа причина за алергии. Космите им остават върху мебелите, подовете и килимите, причинявайки настинки, главоболие и червени очи. Не допускайте домашни любимци не само в леглото, но и в цялата спалня.

Затворете прозорците си

Не бива да позволявате навлизането на алергени директно във вашата стая. Разбира се, това би могло да причини незабавни проблеми с вентилацията, но все пак препоръчваме да държите вашите прозорци в спалнята отворени възможно най-много през топлото време, особено ако сте предразположени към алергии. Може да използвате климатик или включите овлажнител за стаята, което води до намаляване на вероятността от появата на алергичен ринит.

Преместете дрехите си в друга стая

Влизайки в дома си отвън, вие моментално ставате носител на различни алергени. Те се установяват върху дрехите, косата и кожата. Затова е и много  важно държането и съхранението на дрехите ви, които носите навън, далеч от местата за спане, да измивате добре вашите ръце със сапун и да вземате душ, когато се прибирате у дома през лятото. Ако вашето жилищно пространство не ви позволява да имате отделна стая за гардероба си, поне дръжте нещата в затворен килер, а не нз стол, диван или някъде другаде. Задачата ви е  да се предпазите от дразнене на носната лигавица от алергени, доколкото е възможно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com