5 грешки, които да избягвате при пране на дрехите в пералнята

12453
5 грешки, които да избягвате при пране на дрехите в пералнята
Снимка: Pixabay

Почти всеки човек е на мнение, че няма кой знае какви изисквания да се перат дрехите в пералнята - просто пълниш, слагаш препарати и пускаш. Истината обаче е малко по-различна. Има си някои специфики, които е добре да се спазват от гледна точка на това да се запазят както тъканите, така и самия уред в добро състояние за по-дълго време. Нека разгледаме кои 5 грешки да избягвате когато перете дрехите си в пералнята.

1. Слагате твърде много перилен препарат

Една от най-често допусканите грешки при пране е използването на прекалено много перилен препарат. Вероятната причина за това е, че искате дрехите да се изперат по-добре, но истината е, че прекаленото количество прах или гел могат да увредят тъканите на любимите ви дрехи. Абсолютен мит е, че по-голямото количество перилен препарат е пералната машина ще изчисти дрехите ви по-добре. Напротив, предозирането води до натрупване на прах или перилен препарат по самите дрехи, а това може да доведе до сериозни повреди и да се наложи да потърсите услуга за ремонт на перални.  Всеки уред си има определена вместимост и е добре да се съобразите с това.

2. Перете цветни и бели дрехи заедно

Друго нещо, което много често се случва е да се перат бели и цветни дрехи заедно. Съгласни сме, че не винаги имате под ръка достатъчно бели или цветни тъкани, с които да запълните пералнята, но това е едно от основните правила, които трябва да се спазват. Ако имате желание любимите ви бели ризи, блузи и дрехи да си останат такива за колкото се може по-дълго време, то тогава е задължително да ги перете отделно. Освен това, някои цветни тъкани пускат боя, а това може да е пагубно за другите светли дрехи, с които те се перат заедно. Използвайте цветоулавящи кърпички ако имате съмнение за такива дрехи.

3. Перете различни видове материи заедно

На много хора се е случвало когато искат да пуснат пералня да слагат вътре какви ли не дрехи - дънки, пуловери, фини материи, спално бельо и какво или още не. Истината обаче е, че това е сериозна грешка, която може да доведе до деформиране на някои от тъканите. Тежките дрехи като дънки, пуловери или хавлии оказват сериозен натиск в пералнята на по-фините като памук, сатен или др. и могат наистина да ги съсипят. Именно поради тази причина е добре да разделяте прането, не само на бяло и цветно, но и според вида материя, за да съхраните любимите си дрехи за по-дълъг период от време.

4. Не се съобразявате с препоръките за пране на етикетите

Етикетът на всяка една дреха е нейната визитна картичка. Там се съдържа цялата информация за това по какъв начин и на каква температура се перат материите. Освен това се съдържа и информация за сушене и гладене, които също са от особена важност за това дрехите ви да изглеждат перфектно за по-дълго време. Информацията не етикета е от особено значение и определено трябва да се съобразявате с нея, защото ако погрешно зададете твърде висока температура, рискувате да увредите тъканите и то непоправимо.

5. Не почиствате редовно вашата пералня

Да не почиствате редовно вашата пералня след пране е също доста голяма грешка, която може да се отрази негативно върху вида на дрехите и живота на самия уред. Доста хора пропускат този момент, защото смятат, че чрез перилния препарат тя се почиства сама. Истината обаче е съвсем различна. По стените или някоя от вътрешните частите на вашата перална машина се натрупват мръстоя и отлагания, както от водата, така и от гелообразните прахове за пране, а това може да доведе до сериозни щети като образуване на мухъл, плесен и неприятна миризма на дрехите след пране. Ако не забърсвате влагата от уреда и не го почиствате редовно, рискувате скоро да имате нужда от услугата ремонт на пералня. Нашият съвет е основно да почиствате пералнята поне 4-5 пъти в годината, както и да попивате излишната влага след всяко пране.

Ако искате да съхраните дрехите си в отлично състояние за по-дълъг период от време, то е важно да не допускате споменатите по-горе грешки. Не забравяйте, че честата профилактика на пералната машина, както и изборът на качествен перилен препарат ще съхранят дрехите и уреда ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com