5 нестандартни приложения на чая, за които не сте подозирали

9075
5 нестандартни приложения на чая, за които не сте подозирали
Снимка: Pexels

Чаят е предпочитана напитка, особено в по-хладните месеци от годината.  Нещо повече, повечето хора използват чаени торбички, вместо насипен чай. В края на краищата се приготвя по-лесно и по-бързо! Но малко хора осъзнават, че на торбичките чай може да се даде втори живот и да се използват в ежедневието. Например, предпазвайте инструмента от ръжда. Чаят съдържа танин, който е в състояние да предпази метала от окисляване. Достатъчно е само веднъж месечно да избършете брадвата, триона или чука с влажна торбичка чай.

Полиране на мебели с пакетче чай

Чаят ще помогне за удължаване на живота не само на метални, но и на дървени изделия. Топлата напитка е идеална за полиране на мебели и паркет. Накиснете отново торбичките с чай, подмажете с гъба и прекарайте върху дървена повърхност. Чаят е добър при премахването на замърсяванията, придава на повърхността блясък и дори прави драскотините по -малко забележими.

Отървете се от неприятните миризми в обувките с пакетче чай

Чаените торбички могат да ви помогнат да се отървете от неприятните миризми в обувките си, ако нямате специален дезодорант под ръка. За да направите това, ви трябват само няколко торбички, които трябва да изсъхнат след пиенето на чай. След като са по-малко влажни, поставяйте един по една в ботушите или маратонките. След няколко часа вече можете да проверите резултата! Чаят абсорбира не само миризмата на пот, но и излишната влага. Между другото, можете да използвате същия трик, за да освежите миризмата в хладилника или кофата за боклук.

Марината от пакетчета чай

Поканили сте приятели на барбекю, но закупеното месо се оказа твърде жилаво? Не се притеснявайте, запарките от чаени торбички могат да се използват за приготвяне на естествена и добра марината. Изсипете чая върху месото и оставете за няколко часа. Маринатата не само ще го омекоти, но ще му придаде изискан аромат.

Отървете се от гризачи и хлебарки с торбички чай

Чаените торбички са особено полезни за тези, които имат гризачи, хлебарки или паяци в дома си. Известно е, че всички тези вредители не понасят миризмата на чай. Ако поставите използваните торби в хладилника, кухненските шкафове и други места, където са се настанили натрапници, те скоро ще напуснат къщата. Можете да накиснете чаените си торбички в масло от мента за максимални резултати.

Тор за цветя от пакетчета чай

Но ако за насекоми и гризачи чаят е заплаха, то за стайните растения, напротив, това е невероятно полезно нещо. Слабият разтвор на чай ги предпазва от гъбични инфекции и ако изсушите съдържанието на пакетчетата, можете да получите и отличен тор. Освен това използваните торбички от филтърна хартия могат да се използват  като дренаж при разсаждане на цветя. За да направите това, поставете няколко торбички на дъното на саксията и ги поръсете с пръст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com