5 съвета как да избирате плодове и зеленчуци

9308
5 съвета как да избирате плодове и зеленчуци
Снимка: iStock/Guliver

Плодовете и зеленчуците са основна храна за мнозина, особено през по-топлите месеци, когато дори не можем и да си помислим за "тежка трапеза". Освен че са вкусни и лесни за приготвяне, плодовете и зеленчуците добавят разнообразие и важни хранителни вещества към менюто ни. Как обаче да изберете най-добрите продукти за вас и вашето семейство? Следвайте тези съвети и няма да съжалявате.

Избирайте сезонни плодове и зеленчуци

Пресните продукти са най-вкусни и полезни, когато се купуват в сезон и от местни производители. В BILLA се предлага богато разнообразие от сезонни български плодове и зеленчуци от собствената марка BILLA Градини. Те са от подбрани сортове и са отгледани при специални грижи. BILLA осъществява стриктен контрол на целия процес – от засаждането до опаковането, транспорта и съхранението на плодовете и зеленчуците в магазините.

Плодовете и зеленчуците с марка BILLA Градини са отгледани по специална програма за намаляване на пестицидите и са с минимални или нулеви количества остатъчни пестициди. Благодарение на програмата се произвеждат здравословни и чисти продукти, а влиянието върху околната среда е силно ограничено.

Не пренебрегвайте плана за пазаруване

Всяка домакиня пазарува по списък и пресните продукти не бива да правят изключение от този факт. Направете си план и създайте примерно меню за седмицата. Ако имате идея какво да готвите, не забравяйте, че първо трябва да започнете от по-краткотрайните продукти като домати, тиквички или зеленолистни (спанак, лапад и др.). Към края на седмицата пригответе картофите и патладжаните.

Използвайте ръцете си

Можете да научите повече за плода или зеленчука, когато го вземете в ръка, отколкото ако само го оглеждате на щанда. Търсете тежки, здраво изглеждащи продукти, без наранявания по кората и обелката.

Търсете продукти с доказан произход

BILLA подкрепя партньорите си по проекта BILLA Градини, като им предоставя безвъзмездно схеми за растителна защита и така им помага да произвеждат по-качествени продукти. През 2020 г. BILLA е предоставила безвъзмездно схеми за растителна защита на 42 внимателно селектирани родни производители. Плодовете и зеленчуците в BILLA са отгледани в 180 градини в страната – всичките разположени в плодородни райони и предлагащи широка гама от иновативни продукти.

Освен външния вид, проверявайте и аромата

Винаги търсете свежи и ярко оцветени зеленчуци, които изглеждат, но и миришат добре. Не забравяйте, че плодовете и зеленчуците трябва да ухаят, независимо колко дебела е кората им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com