7 храни, които всички имаме в хладилника, но трябва да изхвърлим още днес

9492
7 храни, които всички имаме в хладилника, но трябва да изхвърлим още днес
Снимка: iStock

Хладилникът е толкова полезно изобретение; той помага да запазите храната си свежа за по-дълго време и намалява разхищението на храна. Но ние сме склонни да съхраняваме храни много по-дълго, отколкото трябва. Само заради удобството на хладилника. Възможно е в момента в хладилника ви да има някои храни, които всъщност трябва да бъдат изхвърлени. Научете повече по-долу.

Деликатесни меса

Ако обичате сандвичи, вероятно имате добра колекция от деликатеси или осолени меса в хладилника си. Вероятно ги купувате на едро, за да имате винаги достатъчно месо в хладилника, когато ви потрябва. Но знаете ли, че любимите ви меса може вече да не са безопасни за консумация? Според EatingWell вашите деликатеси могат да се съхраняват най-много пет дни. Консервираните меса имат по-дълъг срок на годност и могат да останат в хладилника ви за около две или три седмици. Ако не сте сигурни кога сте закупили деликатесите и осолените меса, може би е по-добре да се предпазите и да ги изхвърлите. И следващия път: поставяйте етикети на месата си, за да знаете колко дълго са висяли в хладилника ви.

Сирене

Някои сирена, като Бри или козето сирене, не остават свежи завинаги. И въпреки че Бри не е нещо, което обикновено се яде наведнъж, не можете да го запазите за седмици. За да сте сигурни, че меките сирена все още са безопасни за консумация, можете да ги запазите за една или две седмици. Затова проверете чекмеджето за сирена в хладилника си и преценете дали някои от тях трябва да бъдат изхвърлени.

Лекар: Този алкохол разяжда черния дроб след няколко глътки

Мариновани храни

Обичаме да държим буркан с кисели краставички или кимчи в хладилника си. Просто защото ги използваме много и ни се струва, че можете да ги запазите завинаги. Но последното твърдение, за съжаление, е невярно. Дори ферментиралите храни могат да се развалят и това означава, че винаги трябва да проверявате дали вашите кисели краставички, мисо и кимчи са все още годни за консумация. Ако видите бял филм на върха на вашите кисели краставички или кимчи, трябва да ги изхвърлите. За мисото е важно да обърнете внимание на миризмата.

Подправки

Събирате ли подправки като нас? Толкова е лесно да запазвате пакетчета кетчуп, когато поръчвате храна за вкъщи, а когато купувате нови сосове (или марки), за да ги опитате, положителното е, че те остават свежи за дълго време. Но дори любимите ви подправки имат срок на годност. Според Министерството на земеделието на САЩ кетчупът и чили сосът могат да се съхраняват за около шест месеца. Горчицата е със срок на годност около една година. Чатни може да се съхранява от един до два месеца, а маслините остават свежи само две седмици. Майонезата и дресингите за салати трябва да се изхвърлят след два месеца.

 

Бульон или бульон

Когато приготвяте пилешко месо, често се случва от костите да се направи вкусен бульон. Но знаете ли, че не можете да запазите този бульон завинаги? Обикновено, когато приготвяте бульон, трябва да го изядете в рамките на четири дни. Ако няма да успеете да го изядете целия в рамките на тези четири дни, замразете го. По този начин все още можете да се наслаждавате на вкусен пилешки бульон, без да губите нищо.

Кардиолог: Това е първият симптом на коронарна тромбоза, който всички подминават 

Домашно приготвени сосове

Когато по-рано говорихме за подправките, ставаше дума за подправките, които купувате (или получавате) в магазина или в ресторанта. Но ако обичате сами да приготвяте сосове, тогава се сблъсквате с друг проблем: домашно приготвените сосове не съдържат никакви консерванти. А това означава, че те ще се развалят по-бързо. Затова домашните ви сосове трябва да се консумират в рамките на две седмици. В противен случай рискувате в храната ви да попаднат бактерии.

Храни с двойно потапяне

Ако обичате да отхапвате малки хапки (или глътки) от храната в хладилника си, е възможно да разваляте храната си. Устата и носовете ви пренасят много микроби. Повече, отколкото биха имали опаковките или картонените опаковки, ако не ядете или пиете направо от тях. А това означава, че когато отхапвате малка хапка направо от източника или пиете направо от картонената опаковка, вие пренасяте бактерии върху тази опаковка, което води до по-бързото ѝ разваляне. Ако имате картонени опаковки от мляко или контейнери с храна, от които сте яли многократно, те трябва да се изхвърлят в рамките на четири дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com