7 храни срещу високо кръвно налягане

17924
7 храни срещу високо кръвно налягане
Снимка: Maison Boutarin / Pixabay

Високото кръвно налягане, или хипертонията, е широко разпространен здравен проблем, който засяга милиони хора по света. Начинът на живот и изборът на хранителен режим играят значителна роля за управлението на нивата на кръвното налягане.

Включването на определени храни в диетата ви може да бъде ефективен и естествен начин за подпомагане на борбата с високото кръвно налягане. Ето седем храни, за които е признат потенциалът им за насърчаване на здравето на сърцето и намаляване на кръвното налягане:

Зеленолистни зеленчуци: Зеленчуци като спанак, кейл и швейцарски манголд са богати на калий - минерал, който помага за балансиране на нивата на натрий в организма. Калият помага на бъбреците да отстранят излишния натрий чрез урината, като по този начин облекчават напрежението в кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане.

Плодове: Боровинките, ягодите и малините съдържат антоцианини - антиоксиданти, които се свързват с понижаване на кръвното налягане. Тези съединения допринасят за отпускането на кръвоносните съдове, като спомагат за по-добър кръвоток и намаляване на налягането върху артериалните стени.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Цвекло: Цвеклото е богат източник на нитрати, които организмът превръща в азотен оксид. Азотният оксид спомага за разширяване на кръвоносните съдове, като подобрява притока на кръв и намалява кръвното налягане. Включването на цвекло в диетата ви, независимо дали е сурово, на сок или сготвено, може да допринесе за по-доброто здраве на сърдечносъдовата система.

Овес: Пълнозърнестите храни, особено овесът, са богати на бета-глюкани - разтворими фибри, които могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане. Тези фибри допринасят за понижаване на нивата на холестерола и подобряване на артериалната функция, което косвено благоприятства контрола на кръвното налягане.

Мазни риби: Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в риби като сьомга, скумрия и пъстърва, са известни със своите ползи за сърдечносъдовата система. Тези мастни киселини спомагат за понижаване на кръвното налягане, като намаляват възпалението, подобряват функцията на кръвоносните съдове и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Лекар: Ако имате високо кръвно, НЕ яжте тези храни на вечеря

Чесън: Чесънът е признат за потенциален фактор за понижаване на кръвното налягане, като подпомага отпускането на кръвоносните съдове и намалява производството на ангиотензин II - хормон, който свива кръвоносните съдове. Включването на пресен чесън в храната ви може да допринесе за цялостното здраве на сърцето.

Банани: Богати на калий, бананите са удобен и вкусен начин за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане. Калият помага да се противодейства на ефекта на натрия, насърчавайки баланса, който е от съществено значение за поддържането на оптимално кръвно налягане.

Въпреки че тези храни могат да бъдат полезни за регулиране на кръвното налягане, от решаващо значение е да се възприеме цялостен подход към здравето. Поддържането на добре балансирана диета, редовната физическа активност, управлението на стреса и избягването на прекомерния прием на сол са неразделни компоненти на ефективния план за управление на хипертонията. Преди да предприемете значителни промени в хранителния режим, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, за да се уверите, че тези корекции са съобразени с индивидуалните здравни нужди и съображения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com