7 прости навика на столетниците, които да усвоите след 40 годишна възраст

19136
7 прости навика на столетниците, които да усвоите след 40 годишна възраст
Снимка: iStock

В съвременния свят става все по-важно да бъдем здрави, а желанието да живеем по-дълго се споделя от все повече хора. Инвестициите в здравето стават все по-значими, а най-активните и напредничави хора се опитват да придобият здравословни навици. Какво точно е необходимо, за да живеем надеждно по-дълго и да останем здрави по-дълго?

Разбира се, огромна роля играят различни генетични фактори. В генома на всеки човек още от началото на вътреутробното му развитие е заложена определена програма. Именно тя определя какъв ще бъде ръстът, цветът на очите, телосложението, чертите на характера, предразположеността към определени дейности и дори заболявания на човека.

Съвременната медицина има възможност да контролира протичането на различни биохимични и физиологични процеси. Активно се развива епигенетиката - сравнително млада наука, "сестра" на генетиката. Това е клон на генетиката, който изучава как поведението и околната среда влияят върху работата на гените ни.

С други думи, учените и лекарите са се научили да влияят на някои фактори. До 35-40-годишна възраст човешкият организъм най-често е в състояние да се възстановява бързо и да изразходва ресурсите по-бавно, благодарение на което на практика не се чувстваме стари или болни. След 40 години картината се променя.

Полезни потребителски навици, с които можем да опазим природата

Нека разгледаме какви навици след 40-годишна възраст ви помагат да останете активни по-дълго:

Редовни профилактични прегледи. Това е здравословен навик, който ви позволява да уловите навреме сигналите на организма за проблеми преди момента, в който вече се е развила някаква патология. След като открие "проблемите", лекарят може да предпише набор от мерки, които ще предотвратят развитието на заболяването.

Рационално и подбрано хранене специално за вашия организъм. За никого не е тайна, че не съществува един-единствен хранителен режим, който да е подходящ за абсолютно всички. Въпреки това можем да вземем предвид каква програма е заложена във вашия геном, какъв тип хранене е подходящ за вас. Постулатът "ние сме това, което ядем" е актуален и днес

Здравословен сън. Трудно е да се надцени значението на съня и почивката. По време на сън се извършват възстановителни процеси и нервната система почива. В крайна сметка адекватният сън се отразява на настроението ни, на функционирането на всички органи и системи и на здравето като цяло.

Здравословни навици за по-щастлив живот, които да започнете да прилагате днес

Хигиена на съня и работата. В съвременния свят е трудно да си представим, че човек работи само в онези часове, когато грее слънцето, и си ляга, когато то залязва. В същото време не бива да се нарушават механизмите, заложени от самата природа. Опитайте се да не работите денонощно и да си лягате приблизително по същото време в пълна тъмнина.

Време за себе си. Това означава, че трябва да можете периодично да правите неща, които ви носят радост. Независимо дали става въпрос за хоби, срещи с приятели, разходка или нещо друго. Положителните емоции са толкова важни, колкото и кислородът

Движение и енергия. Отдавна е доказано, че движението забавя настъпването на старостта. По същество младостта означава нормална мускулна маса, нормални нива на глюкоза в кръвта, нормално съотношение на мазнини с различна плътност в кръвта и активна работа на митохондриите (енергийните станции на нашите клетки).

Вода. Не забравяйте да пиете много.

Тези прости правила могат да се превърнат в навик и неразделна част и ще ви помогнат да останете здрави и млади за дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Велики четвъртък 2024 г.: Църковни тайнства и символика

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com