Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

23 април 2024, 13:22 часа

Мазолите са сериозен проблем. Те могат да причинят дискомфорт, да предизвикат болка и парене при ходене. След като сте открили болезнени сухи мазоли на стъпалото, трябва да предприемете действия.

Как да премахнете мазолите по стъпалата?

Причини за появата на мазоли - неправилно подбрани обувки, постоянно натоварване на краката, високи токчета, наднормено тегло. Трудно е да се отървете от сухите мазоли, затова е по-лесно да предотвратите появата им.

Можете да се справите с проблема самостоятелно. Най-ефективните начини са следните:

1. Вани с абсорбиращи и омекотяващи компоненти;

2. Омекотяващи компреси;

3. Активни маски.

Как да предотвратим появата на мазоли по краката

За приготвяне на бани най-често се използват сода за хляб, морска сол, билки (лайка, живовляк, коприва, градински чай, мащерка). Можете например да разтворите ½ с. л. морска сол в 1 л гореща вода и да поставите краката си в разтвора за 30-60 минути. След това изстържете остатъците от мазола с пемза и избършете добре стъпалата. По същия начин се приготвя и вана със сода.

Компресите се правят от лекарства от аптеката или хранителни продукти, които имат силно въздействие върху кожата. Как да премахнете мазолите по пръстите на краката по този метод?
Смачкана смес от компоненти да се нанесе върху кожата на пръста, да се увие с полиетиленово фолио и да се остави за дълго време (обикновено за една нощ). Въпросът е, че именно на пръстите е най-трудно да се намалят сухите мазоли, затова компресите са най-ефективни.

Маската се приготвя от активни съставки и се нанася върху зоната на засегнатата кожа. Не е необходимо да я държите дълго: 20-30 минути са достатъчни за извършване на една процедура.

Изпитани домашни рецепти срещу болезнени мазоли

С какво да премахнем мазолите по краката?

За да се отървете от сухите мазоли, наред със содата за хляб и морската сол, се използват средства от аптеката:

- водороден пероксид;
- амоняк;
- аспирин;
- глицерин.

Пероксидът или амонякът се добавят към водата за приготвяне на вана. Много ефективна вана от три компонента: сода за хляб, амоняк и трохи от сапун за пране.

Аспиринът се разтваря във вода, смесва се с лимонов сок и се нанася върху засегнатата област под формата на маска. На основата на глицерин също се приготвя маска, като се смесва с оцет (за предпочитане ябълков) или същия амоняк в равни пропорции.

Простите народни средства са добри за премахване на мазоли по пръстите на краката

Как да премахнете мазолите по краката, ако никое от горепосочените средства не е под ръка?

На помощ ще дойдат хранителните продукти: лук, чесън, картофени обелки, черен хляб, мляко, лимон, оцет.

Има много рецепти. Например можете да си направите компреси от суров или сварен лук (отварата може да се използва като вана). Или пък да запарите счукан чесън с оцет и да третирате сухия участък с настойката. Ако мазолът се е образувал на пръста, можете да накиснете ръжена кора с оцет от ябълки и да си направите нощен компрес.

Премахването на мазолите по стъпалата е трудно, но при желание е възможно. Понякога народните методи могат да бъдат по-ефективни и по-малко травматични от скалпела или лазера на хирурга.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес