Чай от дафинов лист – знаете ли за какво помага?

112126
Чай от дафинов лист – знаете ли за какво помага?
Снимка: zapach_bzu / Pixabay

Дълъг е пътят на чая от Китай, където според легендата започва историята му 2737 г. пр. н.е. през чаените церемонии в Япония, където чаят е внесен от будистки монаси, пътували до Китай, до приготвянето му вкъщи лесно и бързо, като просто потопим хартиената торбичка с чай в гореща вода. Артефакти, доказващи консумацията на чай в древността, са открити в гробници, датиращи от династията Хан (206 г. пр. н.е.), а по-късно – около 620 сл.Хр. в родината на чая Китай той е възприет като национална напитка.

Консумацията на чай е не само преживяване за сетивата, сгряващо тялото и носещо удоволствие на небцето, чаят е и история, легенда, предизвикваща исторически събития. Именно чаено парти – Бостънското чаено парти от 1773 г., предизвика американската революция.

Не само ползи - Дафиновият лист носи и тази скрита вреда

Пиенето на чай е и неразделна част от култура на редица народи, като чаените церемонии, чиито корени можем да търсим в ритуалите, описани в първата книга, посветена на чая, се превръщат в ритуал от ключово значение на много страни, макар да е първоначално напитка за богатите, тъй като се считало, че води до слабост и меланхолия, което го прави неподходящ за бедните работници.

Едва векове по-късно става ясно, че всъщност чаят не води до слабост, а е полезен за здравето и оказва ефективно въздействие върху неприятните симптоми на различни заболявания, подпомагайки лечението им, в зависимост от това от какви билки, растения и плодове е направен.

Вероятно повечето от вас предпочитат вкусни и ароматни чайове от плодове и любими билки, но ако знаете чай от дафинов лист за какво помага и колко е полезен за здравето, със сигурност бихте го включили към букета от чайове, който приготвяте в дома си.

Чай от дафинов лист за какво помага?

Обикновено познаваме дафиновия лист като подправка, която придава уникален вкус и аромат на ястията, но от него се приготвя и чай, изключително полезен за здравето, тъй като е богат на витамин А, витамин В6 и витамин С. Сред доказаните ползи от консумацията на чай от дафинов лист са:

-          Подобряване на храносмилателните процеси

Лошото храносмилане, газовете в корема, трудностите с изхождането могат да останат в миналото с приема на ароматен чай от дафинов лист.

-          Подпомагане на лечението но синузит

Възпалителните процеси в синусите са сред най-неприятните, тъй като пораждат тежест и болка в главата и очите, трудно дишане, неспокоен сън. Приемът на чай от дафинов лист помага за лечение на инфекции на синусите, като това се дължи на съдържащия се в него евгенол.

-          Облекчаване на мигрена

Когато се чудите чай от дафинов лист за какво помага, със сигурност ще бъдете доволни да научите, че съдейства за облекчаване на мигрена, тъй като е свързана с намалено качество на живота заради неприятните симптоми като светобоязън, гадене, главоболие, световъртеж, които пречат дори за извършване на елементарните ежедневни задължения. Отново съдържащият се в евгенол в този чай е причината за ефективното му действие за облекчаване на мигрената.

-          Борба с безсънието

Нарушенията на съня – безсънието, трудното заспиване, честото събуждане водят до хронична умора и пораждат риск от развитие на редица заболявания, поради факта, че тялото не може да се възстанови, ако сънят е нарушен. Линалолът в дафиновия лист улеснява заспиването и прави времето, прекарано между завивките, по-пълноценно, така че чаят от дафинов лист може да замести чашата прясно мляко преди лягане.

-          Подобряване на сърдечно-съдовото здраве и контрол на кръвното налягане

Хипертонията е бич на съвременното общество, което прави това полезно въздействие на чая от дафинов лист, свързано с понижаване на кръвното налягане, още по-важно. Дафиновият лист подобрява сърдечно-съдовото здраве благодарение на съдържанието на калий. Списанието Clinical Biochemistry and Nutrition публикува и проучване, сочещо, че консумацията на един до три грама дафинов лист на ден е свързана с 26% по-ниски нива на лош холестерол в кръвта, което също е полезно за здравето на сърцето. 

Дафинов лист при кашлица - доказано средство назад в годините

-          Подпомага лечението на диабет

Изследване на консумацията на дафинов лист в продължение на 30 дни сочи, че помага на хората, страдащи от диабет тип 2, да подобрят инсулиновата функция. Хипогликемичният ефект на дафиновия лист се дължи на фитохимикалите, които съдържа. 

-          Облекчаване на кашлицата

Дафиновият лист помага за облекчаване на натрупването на слуз в гърдите и има изразено отхрачващо действие, като по този начин облекчава дишането и помага за намаляване на кашлицата.

-          Намаляване на възпалението и облекчаване на болката при артрит

Чаят от дафинов лист е изключително полезен за страдащите от артрит, като това се дължи на наличието на противовъзпалителни съединения като евгенол и линалол в дафиновия лист.

-          Контрол на теглото, красива кожа и коса.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com