Избягвайте тези храни, ако страдате от подут корем

6031
Избягвайте тези храни, ако страдате от подут корем
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Подуването е често срещано явление и има няколко фактора, които допринасят за това, като запек, поглъщане на въздух, преяждане и затлъстяването.

Освен това някои състояния могат допълнително да влошат храносмилането и да причинят подуване на корема и газове като: рефлукс, синдром на раздразнените черва, цьолиакия, бактериален свръхрастеж на тънките черва, непоносимост към глутен или лактоза.

Някои храни също могат да причинят подуване на корема. Ако се чувствате подути след хранене, може би е време да обърнете внимание на храните, които ядете. Ето някои от най-добрите и най-лошите храни за подуване на корема.

От зелен чай до кокосова вода: 5 напитки за справяне с проблеми, свързани с газове

Лоши храни при подуване на корема

Кръстоцветни зеленчуци

Кейлът, броколите и зелето са кръстоцветни зеленчуци и съдържат рафиноза - захар, която произвежда газове и ви кара да се подувате. Въпреки това по-честото им ядене може да помогне в дългосрочен план.

Честото ядене на богати на хранителни вещества храни с високо съдържание на фибри води до по-силна и по-здравословна храносмилателна система, която е по-малко склонна към подуване на корема. За да подпомогнете храносмилането, можете да опитате да задушите зеленчуците. Готвенето на който и да е зеленчук омекотява фибрите и намалява порцията, тъй като част от водата се изпарява и така заема по-малко място в стомашно-чревния тракт. Това няма да премахне или предотврати напълно подуването, но може да направи вашите зеленчуци по-лесни за смилане.

Бобови растения

Бобът заедно с лещата и граха са известни като храни, причиняващи газове. Въпреки че съдържат повече от достатъчно протеини, те също съдържат захари и фибри, които тялото ви не може да усвои. Това води до газове и подуване.

Комбинирайте бобови растения с лесно смилаеми пълнозърнести храни, като ориз или киноа, и пийте много вода. Вашето тяло в крайна сметка ще свикне с храни, богати на фибри, което може да намали симптомите ви.

Млечни продукти

Може да имате непоносимост към лактоза, ако имате газове след няколко парчета сирене или купа с кисело мляко. Хората с непоносимост към лактоза нямат необходимите ензими за разграждане на лактозата (захарта, съдържаща се в млечните продукти). Когато това се случи, могат да се образуват газове в стомашно-чревниятракт, което може да предизвика подуване.

Лекар: С тези 2 напитки ще забравите за подутия корем

Ябълки

С високо съдържание на фибри, ябълките съдържат фруктоза и сорбитол – захари, открити в плодовете, с които много хора не могат да се справят.

Ябълките обаче са страхотна закуска, така че не се отказвайте напълно от тях. Яденето на ябълки конкретно е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания и респираторни проблеми, включително астма и бронхит.

Солени храни

Яденето на храни с високо съдържание на натрий може да предизвика задържане на вода, което може да ви подуе. Натрият се промъква в повечето преработени и пакетирани храни, включително супи, хляб и други изненадващо солени храни за бързо хранене.

Проверете етикетите за хранителни стойности за нивото на натрий. Когато все пак ядете много солена храна, можете да пиете много вода, за да помогнете за изхвърлянето на солта.

Храни, които съдържат глутен

Някои хора, които имат цьолиакия, изпитват автоимунен отговор (когато имунната система на тялото случайно атакува себе си) след ядене на глутен - протеин, открит в пшеницата, ечемика и ръжта.

Лук и чесън

Лукът и чесънът са пълни с разтворими фибри, наречени фруктани. Тялото не е невероятно добро в смилането на храни, съдържащи фруктани, което може да доведе до храносмилателни проблеми.

Диня

Някои плодове често причиняват подуване на корема поради високото си съдържание на фруктоза. Фруктозата е естествено срещаща се захар, която тялото ви не усвоява лесно, понякога причинявайки излишни газове. Динята е с високо съдържание на фруктоза - съдържа около 10 грама само в един резен.

Някои хора може също да имат състояния като наследствена непоносимост към фруктоза или малабсорбция на фруктоза. И двете състояния могат да причинят подуване на корема след прием на фруктоза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com