Изгаря ли и намалява ли наистина оцетът телесните мазнини?

3759
Изгаря ли и намалява ли наистина оцетът телесните мазнини?
Снимка: iStock

Смятало се, че оцетната киселина, активната съставка в оцета, е толкова мощна, че Хипократ (ок. 420 г. пр. н. е.) я използвал за лекуване на рани. Военният стратег Ханибал от Картаген (ок. 200 г. пр. н. е.) използвал оцет за разтваряне на камъни и Клеопатра (ок. 50 пр. н. е.) втечнени перли, за да се създаде любовен еликсир с тях.

В днешно време изследванията показват, че оцетът може да има много ползи за здравето, като управление на нивата на кръвната захар и евентуално потискане на телесните мазнини. Също така се предполага, че оцетът може да стимулира по-ефективно изгаряне на мазнини.

Преди да го добавите към програмата си за отслабване, ето какво казват доказателствата за това дали оцетът може да намали телесните мазнини и да подобри здравето ви.

Оцет и оцетна киселина

Оцетът съдържа оцетна киселина, която се получава чрез ферментация на въглехидрати (чийто източник може да бъде всичко - от зърнени храни до ябълки). Оцетната киселина е това, което придава на оцета киселия вкус. Това е и активната съставка, която свързва оцета с множество ползи за здравето.

Оцетът, който се използва за консумация, е приблизително 3% до 9% оцетна киселина по обем (по същество разредена оцетна киселина).

Оцетната киселина е късоверижна мастна киселина, която се среща естествено в телесните течности и се произвежда от добрите бактерии в червата. Когато ядете храни, богати на фибри, фибрите в дебелото черво и произвеждат оцетна киселина.

Предполага се, че увеличаването на късоверижните мастни киселини като оцетната киселина може да играе важна роля в намаляването на телесните мазнини. Може също така да помогне с други ключови телесни функции, включително:

  • Подобряване здравето на дебелото черво
  • Повишаване на метаболизма
  • Естествено потискане на апетита

Насърчаване на по-ефективен метаболизъм на въглехидрати и мазниниОцетът изгаря и намалява телесните мазнини?

Оцетът се използва като медицина от хиляди години. През цялата история той е бил рекламиран като лек за всичко - от болест до засилване на емоциите.

Оцетът може да помогне за изгарянето и потискането на телесните мазнини

През 2009 г. проучване, проведено в Япония върху 155 пациенти със затлъстяване за 12-седмичен период на лечение, изследва ефекта на оцета върху телесните мазнини. Участниците в проучването били разделени на три групи въз основа на сходно тегло, ИТМ (индекс на телесна маса) и обиколка на талията.

Индексът на телесна маса (ИТМ) е остаряла, предубедена мярка, която не отчита няколко фактора, като състав на тялото, етническа принадлежност, раса, пол и възраст.

Въпреки че е погрешна мярка, ИТМ се използва широко днес в медицинската общност, защото е евтин и бърз метод за анализиране на потенциално здравословно състояние и резултати.

Ябълковият оцет е избран, защото е по-вкусна форма на оцет. По време на тестовия опит доброволците изпиха 500 мл напитка, съдържаща 15 мл оцет, 30 мл или 0 мл. Приемът на храна и упражненията на участниците са били стриктно наблюдавани и записвани точно по време на проучването.

Участниците, които пият както ниски, така и високи дози оцет, показват положителни резултати. До четвъртата седмица участниците демонстрирали намалено тегло, процент телесни мазнини и ИТМ в сравнение с плацебо групата. Обиколката на талията, съотношението талия-ханш и серумните триглицериди също спадат от осмата седмица.

Участниците, които са консумирали най-високата доза оцет, са показали най-голямо подобрение. Констатациите изглежда показват, че по-високите стойности на оцетната киселина са благоприятни за по-ефективно изгаряне на мазнини и потискане на мастните запаси.

Когато консумирате оцет, той може да действа като посредник за контролиране на химически процеси, които иначе биха създали мазнини.

Оцетната киселина може да помогне на тялото да потисне телесните мазнини чрез процес, наречен инхибиране на липогенезата (съхранение на мазнини), което означава, че оцетната киселина в оцета блокира определени ензими от създаването на мастни киселини в тялото.

Проучването също така показва, че оцетът стимулира окисляването на мастни киселини (изгаряне), което се случва в отговор на подобрените чревни бактерии, влияещи върху това как тялото ви изгаря и съхранява мазнини.

Заключенията на проучването клонят към това, че оцетът е средство за потискане и изгаряне на мазнини. В сравнение със скъпите, неефективни добавки за изгаряне на мазнини, привлекателно е да мислите, че най-безопасното лекарство вероятно е в килера ви.

Оцетът може да помогне за намаляване на висцералните мазнини

Изследователите в горното проучване също отбелязват множество други ползи за здравето от оцета в хода на проучването. Например участниците, пиещи както ниски, така и високи дози оцет, са имали значително намаляване на висцералните мазнини.

Оцетът може да бъде полезен за намаляване на теглото, намалени висцерални и подкожни мазнини и понижени нива на триглицеридите.

Висцералната мазнина се намира в коремната кухина и заобикаля жизненоважни органи като панкреаса, черния дроб и червата. Нарича се още „активна мазнина“ и играе роля във вашите метаболитни процеси и хормонална функция.

Изследванията показват, че намалената висцерална мазнина има положителен ефект върху метаболитни рискови фактори като хипертония и нарушена глюкозна толерантност. Намалените нива на триглицериди (мазнини в кръвния поток) също намаляват риска от сърдечни заболявания.

Оцетът може да подобри отговора на глюкозата

Малко проучване, изследва как оцетът би повлиял на нивата на кръвната глюкоза (захар) по време на смесено хранене при възрастни с диабет тип 2.

На пациентите са дадени или 30 мл оцет, смесен с вода, или плацебо в произволен ред в два отделни дни в седмицата. Пет минути след напитката субектите консумират храна, състояща се от сирене, пуешка шунка, портокалов сок, масло и зърнено блокче в рамките на петнадесет минути.

Каква е връзката между ябълковия оцет и целулита

В това проучване оцетът намалява постпрандиалната хипергликемия, хипертриглицеридемия и хиперинсулинемия.

Резултатите показват, че смесеното хранене, съдържащо оцетна киселина под формата на оцет, намалява гликемичния отговор в кръвния поток. Оцетът е не само чудесен за вкусна салата, но може да ви помогне да поддържате здравословни нива на кръвната захар.

Всичкият оцет еднакъв ли е

Оцет означава "кисело вино". В зависимост от съдържанието на оцетна киселина (3% до 9% обемни), различните видове оцет ще имат по-силен вкус. Ако искате да добавите оцет към вашата диета, може да искате да опитате различни видове, за да намерите този, който е най-приятен за вас.

Дозите на оцета могат да варират от чаена лъжица до супена лъжица, приемани с пълна чаша вода до три пъти на ден. Оцетът също може да се ползва (и най-често се консумира), смесен със зехтин и полят върху зелената салата.

Забравете за излишните килограми: 2 лъжици ябълков оцет и мед на гладно

Въпреки че може да бъде част от здравословна диета, вие също трябва да сте наясно, че има някои възможни странични ефекти от пиенето на разреден оцет, включително:

  • Увреждане на хранопровода (от пиене на чист оцет)
  • Пречи на някои лекарства (например инсулин, разредители на кръвта или диуретици)
  • Гадене и повръщане
  • Разтройство
  • Дразнене на гърлото
  • Ерозия на зъбния емайл (при по-високи дози).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com