Използвайте етерични масла за лечение подагра

22209
Използвайте етерични масла за лечение подагра
Снимка: iStock/Guliver

Подаграта се причинява от натрупване на пикочна киселина в ставите. Най-често засяга краката и ставата на големия пръст, но може да засегне всяка става. Вашето тяло произвежда пикочна киселина, когато разгражда нещо, наречено пурини, които се намират естествено в тялото ви, но също така се поглъщат, когато ядете определени храни.

Когато имате твърде много пикочна киселина в тялото си, тя започва да се натрупва. Кристализира в ставите ви, като парчета стъкло в пръста на крака ви. Най-честата характеристика на подаграта е, че тя причинява внезапни пристъпи на болка, заедно с подуване, зачервяване и парене. Пристъпите на подагра (пристъпи) могат да бъдат толкова тежки, че дори тежестта на чаршафа върху палеца на крака може да се почувства като мъчение.

Лечението на подагра се фокусира върху намаляване на нивата на пикочна киселина, така че тя да не се натрупва и да причини атака. Диетата е важен компонент на лечението. Има много налични лекарства, които могат да лекуват пристъп на подагра и да предотвратят появата на бъдещи пристъпи. Ако изпитвате болка, говорете с Вашия лекар какви лекарства може да са подходящи за Вас.

Има и други начини за намаляване на нивата на пикочна киселина в тялото ви, като например приемане на подходяща за подагра диета.

Някои хора смятат, че етеричните масла допълват лечението. Етеричните масла се използват в ароматерапията, където есенцията се вдишва. Етеричните масла също могат да се разреждат в носещо масло и да се нанасят върху кожата.

Масло от лимонова трева

Лимонената трева често се използва в овлажнители и шампоани поради лекия си и приятен аромат. Проучванията върху това етерично масло показват, че силна доза може да намали нивата на пикочна киселина. В народната медицина чаят от лимонена трева се използва за намаляване на болката и възпалението. Проучванията сочат, че има и антимикробни и антибактериални свойства.

Опитайте да сварите чаша чай от лимонена трева, направен от билката, и вижте как работи. Топлината от парата ще освободи масла от лимонова трева. Проучванията показват, че най-добрите ефекти против подагра се постигат при консумация на масло от стръковете (стръковете) на лимонена трева.

Лекар: Ето тези билки борят успешно подаграта

Масло от семена на целина

Проучванията показват, че маслото от семена на индийска целина подобрява ефекта на лекарствата за подагра, включително нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и кортикостероиди. Маслото от семена на целина може да засили противовъзпалителните ефекти, намалявайки болезненото подуване. Може също така да помогне за облекчаване на стомашните странични ефекти на кортикостероидите.

Разредете маслото от семена на целина, като го смесите с носещо масло, като масло от жожоба, бадем или кокос. Нанесете сместа локално, директно върху болезнените зони.

Маслен екстракт от бял равнец

Маслото от бял равнец се извлича от цъфтящо растение, известно като achillea millefolium или просто обикновен бял равнец. Белият равнец се използва от хиляди години за лечение на рани, артрит и лошо храносмилане. Скорошни изследвания на Trusted Source показват, че локалното приложение на разреден маслен екстракт от бял равнец може значително да намали възпалението.

Можете да варите и пиете чай от бял равнец, за да намалите възпалението в ставите. Можете също така да смесите маслен екстракт от бял равнец с носещо масло, като зехтин, и да го нанесете директно върху засегнатата става.

Екстракт от маслинови листа

Olea europaea L. листа (Ph.Eur.), получени от листата на маслиново дърво, се използват в средиземноморската народна медицина от стотици години. Все още често се използва като лекарство за подагра. Клинични проучвания Trusted Source доказват, че маслиновите листа са ефективни за намаляване на симптомите на подагра. Други проучвания показват, че има мощни антиоксидантни ефекти, които също могат да предотвратят пристъпи на подагра.

Можете да варите пресни или сушени маслинови листа в чай. Може да е горчив, така че дръжте малко мед под ръка. Изсушените листа се превръщат в прах, който може да се поглъща на капсули.

Екстракт от джинджифил

Джинджифилът се използва по целия свят както като подправка, така и като лечебно средство. Според изследователите джинджифилът има антиоксидантни, противовъзпалителни и противовъзпалителни свойства. Екстрактът от джинджифил може да намали нивата на пикочната киселина и да предотврати бъдещи пристъпи на подагра.

Коренът от джинджифил може да се използва пресен при готвене или като чай. Течният екстракт от джинджифил може да се добавя към чай или други напитки, а прахообразната форма може да се поглъща на капсула. Етеричните масла от джинджифил могат да се разреждат в носещо масло и да се нанасят върху зоната.

Странични ефекти и рискове

Етеричните масла може да са естествени, но това не означава, че са безвредни.

Никога не нанасяйте етерични масла директно върху кожата си. Разредете маслените екстракти в носещо масло като зехтин, кокосово масло или масло от жожоба.

Помагат ли етеричните масла за лечение на симптоми на астма

Проведете тест за кръпка. Поставете малко количество от вашата маслена смес в отделна зона. Изчакайте един или два дни, за да сте сигурни, че нямате лоша реакция.

Много етерични масла са токсични, така че избягвайте да ги приемате през устата.

Някои билки и добавки могат да повлияят на лекарствата, отпускани с рецепта, така че ги обсъдете с Вашия лекар.

Етеричните масла са силно концентрирани и са предназначени да се използват локално или разпръснати като ароматерапия. Те могат да причинят неприятни странични ефекти като главоболие.

Ако изпитвате болезнени пристъпи на подагра, говорете с Вашия лекар за план за лечение. Ако искате да се придържате към естествените лечения, имате много възможности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com