Как да си направим домашен сапун

13370
Как да си направим домашен сапун
Снимка: iStock/Guliver

Пазарът е залят с брандове, предлагащи многообразие от измиващи средства и сапуни. Рядко обаче в търговската мрежа до вас може да намерите сапун, който не съдържа оцветители, консерванти, палмово масло или други нежелани от вас вещества. Лесно може да разрешите този проблем, ако се научите сама да приготвяте сапуните си. Така контролирате какво слагате в тях, добавяте любимите си съставки, съобразени с типа на кожата ви, предпочитаните масла и аромати. Изработените ръчно сапуни може да превърнете в специална грижа за кожата си, хоби или дори малък бизнес.

Класически сапун може да приготвите лесно и бързо с литър мазнина, 320 гр студена вода, основа и любимото етерично масло, съобразено с кожата и предпочитанията ви. За грамажа на основата използвайте сапунени калкулатори, които може да намерите онлайн, тъй като той зависи от избора на мазнина. Рецептата е буквално взривоопасна, поради което е важно да работите, когато сте в кондиция, децата не са вкъщи, а прозорците са широко разтворени. За да сте максимално защитена, използвайте ръкавици и маска за лицето. Загрейте мазнината до 40 градуса. Отмерете 320 гр вода в стъклен съд (не използвайте пластмасов, тъй като може да се разтопи) и изсипете в нея основата. Разбъркайте и оставете настрана, за да изстине до достигане на температура от 40 градуса (химичният процес нагорещява съда опасно, бъдете внимателни, докато изстива). Разбъркайте мазнината с изстиналата вече смес с блендер, докато добие консистенцията на кисело мляко. Добавете ароматното масло. Вашият сапун е готов за изсипване в желаните формички. Втвърдява се за 48 часа, но е нужно да сте търпеливи и да го оставите да узрее след това поне още 30 дни, преди да се насладите на своето производство.

Направи си сам: Еко домашен течен сапун с уникален аромат

Приготвянето на сапуни постепенно се превръща от индустрия в изкуство, в хоби, носещо удоволствие, и не на последно място, в усещане за...

Ако сте любители на био и еко продуктите, може да използвате за мазнина зехтин и да си приготвите маслинов сапун, който е благодатен за сухата кожа, допълнително изсушена от отоплителните средства зимата. Маслиненият сапун е чудесно средство за запазване на младостта на кожата и предпазването ѝ от стареене. Богатият на антиоксиданти зехтин поддържа кожата ви еластична и подпомага регенерацията. Съдържащите се олеинова киселина и полифеноли в зехтина подобряват тонуса и структурата на кожата, а ниското PH е идеално и за най-капризната.

Ако желаете да придадете цвят на сапуна, може да добавите естествени оцветители – какао, куркума. Те ще оставят и ароматна следа. Добавят се накрая заедно с етеричното масло, разбъркани в малко мазнина, за да не останат на бучки.

Ако не желаете да ползвате основа за направата на сапуна, а търсите нещо още по-био и без вредни химикали, то пепелявата вода е вашият избор. Смесвате дървесна пепел с вода в съотношение 1:4 и оставяте за 4 дни. Прецедената вода е готова за добавяне към загрятата мазнина в съотношение 1:2 в полза на мазнината.

Когато овладеете основите на творенето на сапун, може да експериментирате, добавяйки в калъпите, в които изсипвате сапуна, цели парчета плодове, стрито кафе на зърна, за да си приготвите ексфолиращ сапун, сухи цветя за разкош и каквото решите, че ще направи творението ви не само полезно, но и с дизайнерска визия.

Кой е най-ефективният сапун срещу коронавируса?

В търсене на добра защита за цялото семейство срещу коронавирус, специалисти от цял свят изследват какво неутрализира вирусните инфекци...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com