Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога температурите са опасни за домашните любимци?

13 юни 2024, 15:00 часа

През изминалите дни Националния институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за горещо време с максимални температури между 34 и 39 градуса

Колкото и да обичаме топлото време, всички знаем, че тези температури са много високи и действат изключително неблагоприятно на организма. 

За щастие, хората лесно можем да намерим решение срещу жегите - пускаме климатик, сипваме си нещо студено и охлаждащо или пък отиваме на басейн. Нашите четириноги приятели обаче нямат тази възможност и за това е наша отговорност да знаем кога температурите стават изключително опасни за животните и какви мерки трябва да вземем, за да ги предпазим. 

Лесно е да преценим кога температурите са опасни за нашите домашни любимци - ако на нас ни е много горещо и не искаме да излизаме навън, то е силно вероятно те да се чувстват по същия начин. 

Но какви мерки можем да предприемем, за да помогнем на четириногите ни приятели? 

1. Не разхождайте кучетата в най-горещите часове на деня 

Източник: IStock

Колкото и елементарно да ни се струва това правило, за съжаление, много хора не отчитат риска от жегите, когато става въпрос за животните. 

През деня много голяма част от животните могат да "прегреят" след продължително излагане на висока външна температура или силно слънце. Признаците на "прегряване" се изразяват в учестено дишане, зачервяване на езика, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане.

Не трябва да пренебрегваме и факта, че асфалта през лятото може да се нагрее до 50 градуса и отново, много лесно можете да прецените дали е подходящо да разходим кучето си сега - ако вие не можете да стъпвате "боси по асфалта", те също не могат!

2. Не оставяйте домашните си любимци затворени в автомобила

Никога и при никакви обстоятелства. При тези горещини температурите в колата много бързо могат да се повишат до опасни стойности. Независимо дали климатика е включен или прозореца отворен, когато колата се нагрее от слънцето, температурата вътре става меко казано непоносима. Това може да доведе до необратими последствия и загуба на живота на вашия любимец. 

3. Не забравяйте да осигурите достатъчно вода

Снимка: IStock 

Водата помага за регулиране на телесната температура и предотвратява дехидратация. Когато животните са дехидратирани, те не могат ефективно да се охлаждат и това може лесно да доведе до топлинен удар. Достатъчният прием на вода подпомага и храносмилането, усвояването на хранителни вещества и изхвърлянето на отпадъци от тялото. 

4. Наблюдавайте за признаци на дехидратация или топлинен удар

Водата е необходима за правилното функциониране на всички органи в тялото не само при нас, но и при домашните любимци. Дехидратацията нарушава тези функции и довежда до сериозни здравословни проблеми. Наблюдавайте за затруднено дишане, ускорен сърдечен ритъм, летаргия, треска, замаяност или липса на координация. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес