Коя храна дава най-много енергия?

27488
Коя храна дава най-много енергия?
Снимка: Frank Bittner / Pixabay

В забързаното ежедневие все по-често се сблъскваме с липсата на време за обяд, липсата на подходяща храна близо до нас, която да ни зареди с енергия, без да добавя излишни сантиметри към талията, както и като цяло с проблема, свързан с осигуряване на качествена храна. Въпросът коя храна дава най-много енергия, без да натоварва организма с вредни вещества и без да води до нездравословно повишаване на теглото, е сред най-често задаваните както от дамите, които работят от 8 до 17 часа, така и от спортуващите, прекарващи деня си в залата. Осигуряването на енергия от качествена храна е в основата и на добрите спортни резултати, и на поддържането на стройна фигура, и за подобряване на общото здравословно състояние. Храната трябва да е богата на витамини и минерали, полезна за здравето, лесна за закупуване и хапване по всяко време и на всяко място, както и да ни зарежда с енергия.

Кои ядки за какво са полезни

Само енергията ли е важна?

Когато се питаме коя храна дава най-много енергия, следва да знаем, че енергията на храните се измерва в калории. Най-калоричните храни дават най-много енергия. Всеки човек се нуждае от точно определен брой калории на ден, за да поддържа здравето и силата си, както и да функционира организма нормално. Този брой зависи от пол, възраст, телосложение, активност, професия, килограми. Ако надвишите препоръчителните калории за вас, пълнеете, а ако консумирате по-малко – отслабвате. Но не само калориите са важни, тоест важна е не само енергията. Алкохолът също е високо енергиен, но дали е полезен за здравето? Когато се чудите коя храна дава най-много енергия, следва да имате предвид, че тя трябва и да е богата на витамини и минерали, пълноценна и здравословна. Вижте кои са храните, които отговарят на тези завишени критерии, както и коя храна дава най-много енергия.

Храни, богати на енергия, витамини и минерали

1. Ядки

На първо място смело можем да класираме ядките. Независимо дали говорим за бадеми, кашу, лешници или други хрупкави изкушения, ядките са богати на минерали, витамини и полезни вещества и снабдяват тялото ни с енергия. Те съдържат много мазнини и малко въглехидрати, поради което рядко водят до напълняване и помагат за контрола на кръвната захар. Различните ядки могат да подпомогнат решаването на конкретен здравословен проблем, но всички те са пълноценна храна, полезна за здравето, която можем да хапнем на крак в средата на работния ден, в движение или в залата. Ядките доставят на организма според вида си от 500 до 700 ккал за 100 грама, като най-калоричен е лешникът. Бадемът е подходящ, когато осезаемо усещате, че ви липсва енергия, защото е богат на рибофлавин, който подпомага производството на енергия, и на минерали, които съдействат за транспортирането на енергията в тялото.

Как най-лесно се разпознава качественият МЕД

2. Мед

Медът е сред най-пълноценните продукти, които може да похапнете, ако е чист и истински. След физическо натоварване лъжичка чист мед храни мускулите и помага за възстановяването на силата и енергията. Занимаващите се със спорт професионално или като любители често си позволяват лъжичка мед преди или след тренировка, за да увеличат силата и издръжливостта си. Медът е отговорът на въпроса коя храна дава най-много енергия сред сладките храни, която енергия да е полезна за здравето. В 100 грама се съдържат около 300 ккал, което е много по-малко от калориите, които ви носят ядките. Комбинацията от мед с орехи е истинско изкушение за сетивата, наслада и супер полезна храна, даваща енергия и здраве. Опитайте я.

3. Яйца

Макар да не са толкова калорични, колкото ядките и меда, яйцата са чиста енергия, защото са богати на протеини. Те съдържат и всички есенциални аминокиселини, необходими на организма, за да възстанови мускулната тъкан и да има необходимата енергия тялото. Хапвайте ги смело на омлет, приготвен с малко мазнина, или сварени. Пържените не са толкова полезни именно заради начина на приготвянето им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com