Лекар изброи 8 вредни навика, които разболяват бъбреците

3342
Лекар изброи 8 вредни навика, които разболяват бъбреците
Снимка: iStock

Бъбреците играят жизненоважна роля за поддържане на цялостното здраве, като филтрират отпадъците и излишните течности от кръвта, регулират кръвното налягане и балансират електролитите. За съжаление някои лоши навици могат да натоварят излишно тези жизненоважни органи, което води до увреждане на бъбреците и потенциално сериозни здравословни проблеми. Ето осем вредни навика, които могат да разболеят бъбреците:

Недостатъчна хидратация

Непиенето на достатъчно вода може да доведе до липса на правилен баланс на течностите в организма, което натоварва бъбреците. Дехидратацията може да увеличи риска от камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища, които могат да увредят функцията на бъбреците.

Прекомерен прием на сол

Консумацията на твърде много сол може да повиши кръвното налягане и да увреди кръвоносните съдове, включително тези в бъбреците. Високото кръвно налягане е водеща причина за бъбречни заболявания, поради което е изключително важно да ограничите приема на сол и да изберете по-здравословни алтернативи.

Лекар: Този необичаен симптом издава болни бъбреци

Прекаляване с преработени храни

Преработените храни често са с високо съдържание на натрий, фосфор и други добавки, които могат да увредят функцията на бъбреците. Диета, богата на пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, е полезна за здравето на бъбреците.

Пренебрегване на редовните физически упражнения

Воденето на заседнал начин на живот може да допринесе за затлъстяване и хипертония, които са рискови фактори за бъбречни заболявания. Редовната физическа активност помага за поддържане на здравословно тегло и насърчава здравето на бъбреците.

Прекомерна употреба на болкоуспокояващи

При прекомерна или продължителна употреба болкоуспокояващите, които се продават без рецепта, като НСПВС, могат да доведат до остро бъбречно увреждане или хронично бъбречно заболяване. Консултирайте се с медицински специалист за по-безопасни варианти за лечение на болката.

Лекар: Тези 3 симптома издават, че имате болни бъбреци

Злоупотреба с цигари и алкохол

Тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол могат да увредят кръвоносните съдове и да намалят притока на кръв към бъбреците, като увеличат риска от бъбречно заболяване.

Недобре управляван диабет

Неконтролираният диабет може да доведе до увреждане на бъбреците с течение на времето. От съществено значение е хората с диабет да управляват ефективно нивата на кръвната си захар, за да защитят бъбреците си.

Забавяне на уринирането

Честото и продължително задържане на урина може да доведе до инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците. Когато пикочният мехур не се изпразва редовно, това увеличава риска от натрупване на бактерии и потенциално увреждане на бъбреците.

Бъбреците са жизненоважни органи, които поддържат вътрешния баланс на организма. Прилагането на тези осем вредни навика може да доведе до значително натоварване на бъбреците и да увеличи риска от бъбречни заболявания и свързаните с тях усложнения.

За да опазите здравето на бъбреците, от съществено значение е да възприемете здравословен начин на живот, който включва поддържане на добра хидратация, спазване на балансиран хранителен режим, редовни физически упражнения, избягване на вредни вещества и ефективно управление на всички основни здравословни състояния. Консултациите със здравен специалист за индивидуални съвети и редовните здравни прегледи също могат да допринесат за ранното откриване и предотвратяване на проблеми, свързани с бъбреците.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нямате енергия сутрин: С тези 5 навика бързо ще промените това

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com