Лекар обясни какво означава, когато се оригвате твърде често

79791
Лекар обясни какво означава, когато се оригвате твърде често
Снимка: iStock

Честото или прекомерно оригване е често срещано явление, което може да е резултат от различни фактори. Оригването е естествена телесна функция, която помага за освобождаването на излишния въздух от стомаха. Когато обаче се случва твърде често, това може да означава скрит проблем.

Една от основните причини за прекомерното оригване е поглъщането на въздух по време на хранене или пиене. Прекалено бързото хранене, говоренето по време на хранене, пиенето на газирани напитки или използването на сламки могат да доведат до поглъщане на въздух, който се натрупва в стомаха и накрая се изхвърля като оригване. Осъзнатите промени в хранителните навици, като например старателното дъвчене на храната и избягването на газирани напитки, могат да помогнат за облекчаване на тази причина за често оригване.

Чайовете, които помагат при болки в стомаха

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е друг потенциален виновник. Това състояние се появява, когато долният езофагеален сфинктер отслабне или се отпусне неправилно, позволявайки на стомашната киселина да се върне обратно в хранопровода. Заедно с киселините и регургитацията, прекомерното оригване може да бъде симптом на рефлукс. Промяната на диетата, избягването на храни, които предизвикват оригване, и повдигането на главата на леглото могат да помогнат за справяне с оригването, свързано с рефлукса.

Аерофагията - състояние, характеризиращо се с прекомерно поглъщане на въздух, също може да доведе до често оригване. Това може да е свързано с тревожност, стрес или обичайно поведение като дъвчене на дъвка. Отстраняването на основните психологически фактори и съзнателният контрол върху приема на въздух могат да помогнат за смекчаване на този проблем.

Някои медицински състояния, като гастрит (възпаление на лигавицата на стомаха), пептична язва и синдром на раздразнените черва (СРЧ), могат да допринесат за засилено оригване. Тези състояния могат да нарушат нормалните храносмилателни процеси, като накарат стомаха да произвежда повече газове и да доведат до по-често оригване.

Прием на витамини - ето какво задължително трябва да знаете

В някои случаи честото оригване може да е признак на основно заболяване, което изисква внимание. Например инфекцията с хеликобактер пилори, бактериална инфекция, която може да доведе до пептични язви, е свързана с повишено оригване. Ако оригването е придружено от други тревожни симптоми като необяснима загуба на тегло, затруднено преглъщане или постоянна болка в корема, е необходимо да се консултирате с медицински специалист за задълбочена оценка.

Въпреки че периодичното оригване е естествена и безвредна телесна функция, твърде честото оригване може да показва различни основни причини. Промените в начина на живот, корекциите в диетата, справянето със стреса и медицинското лечение могат да играят роля в справянето с прекомерното оригване. Ако то е постоянно или е придружено от тревожни симптоми, се препоръчва да се потърси лекарска помощ, за да се установят и отстранят всички потенциални основни здравословни проблеми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 знака, че ще срещнете бъдещия си партньор през 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com