Лекар посочи 6-те най-големи ползи от ябълковия оцет

16215
Лекар посочи 6-те най-големи ползи от ябълковия оцет
Снимка: iStock/Guliver

Ябълковият оцет придоби огромна популярност през последните години поради многобройните си ползи за здравето. Получена от ферментирал ябълков сок, тази универсална течност предлага широк спектър от предимства, които допринасят за цялостното благосъстояние. Ето шест ползи от ябълковия оцет:

Храносмилателно здраве

Ябълковият оцет съдържа ензими и полезни киселини, които подпомагат здравословното храносмилане. Той подпомага разграждането на храната и подобрява усвояването на хранителните вещества, като облекчава често срещани храносмилателни проблеми като подуване на корема и лошо храносмилане. Освен това антимикробните му свойства помагат в борбата с вредните бактерии в храносмилателната система.

Управление на теглото

Включването на ябълков оцет в балансирана диета и физическа активност може да помогне за намаляване на теглото. Той помага за потискане на апетита, увеличаване на чувството за ситост и регулиране на нивата на кръвната захар. Проучванията показват, че консумацията на ябълков оцет може да доведе до намаляване на приема на калории и засилване на метаболизма, което го прави ефективно средство за регулиране на теглото.

Ябълков оцет всяка сутрин - и ще забравите лошия холестерол!

Контрол на кръвната захар

Установено е, че ябълковият оцет има положително въздействие върху нивата на кръвната захар. Съдържанието му на оцетна киселина спомага за подобряване на инсулиновата чувствителност, което позволява на клетките ефективно да усвояват глюкозата от кръвния поток. Това може да бъде от особена полза за хората с диабет или за тези, които са изложени на риск от развитие на това състояние.

Здраве на сърцето

Редовната консумация на ябълков оцет може да допринесе за здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на холестерола и триглицеридите. Високите нива на тези вещества могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Установено е, че оцетната киселина в ябълковия оцет понижава нивата на холестерола и триглицеридите, като допринася за по-здрава сърдечно-съдова система.

Грижа за кожата и косата

Ябълковият оцет притежава антимикробни и балансиращи pH свойства, което го прави отлично естествено средство за лечение на различни проблеми с кожата и косата. Когато се разрежда и се прилага локално, той може да помогне за лечение на акне, да намали пърхота, да възстанови pH баланса на скалпа и да подобри цялостния вид на кожата и косата.

С какво е полезен ябълковият оцет за нашето здраве?

Детоксикация

Ябълковият оцет действа като естествен детоксикатор за организма. Той поддържа функцията на черния дроб, като подпомага елиминирането на токсините и насърчава здравата лимфна система. Като промива вредните вещества, ябълковият оцет спомага за поддържане на цялостната детоксикация на организма и допринася за подобряване на жизнеността.

Важно е да се отбележи, че макар ябълковият оцет да предлага многобройни ползи, той трябва да се консумира в умерени количества. Неразредената му консумация може да доведе до ерозия на зъбния емайл и да раздразни гърлото. За да избегнете тези рискове, е препоръчително да разреждате ябълковия оцет с вода преди консумация или да го включвате в различни рецепти и дресинги.

Ябълковият оцет е многофункционално и полезно вещество, което осигурява различни предимства за здравето на храносмилателната система, контрол на теглото, контрол на кръвната захар, здраве на сърцето, грижа за кожата и косата и детоксикация. Като включите този естествен еликсир в ежедневието си, можете да използвате потенциала му и да подобрите цялостното си благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

6 прости стъпки за ускоряване на метаболизма

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

5 храни, които съдържат най-много калций - освен млякото

Този прашец укрепва костите и мускулите и подобрява имунитета

На какво се дължи внезапната болка в долната част на гърба?

Има ли слънчева алергия: митове, факти и методи на лечение

6 основателни причини да ядете повече череши

Не знаете какво да правите с окосената трева: Ето 5 прости идеи

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com