Най-добрите храни по време на кърмене, които задължително трябва да включите

3115
Най-добрите храни по време на кърмене, които задължително трябва да включите
Снимка: iStock

Кърменето е важен момент за майките и техните бебета. Това е време, когато телата на майките осигуряват хранителните вещества, от които техните бебета ще се нуждаят, за да оцелеят и да процъфтяват. Когато майката има достатъчно хранителни вещества в тялото си, бебето ще има и такива. Ето защо храненето на майките през този период е от най-голямо значение.

Какво да ядем по време на кърмене

Съставихме списък с най-често задаваните въпроси на кърмещите майки относно диетата и храненето. Ето какво казват нашите медицински експерти.

1. Какви са някои основни хранителни вещества, от които ще имам нужда като кърмеща майка?

Хранителната диета трябва да включва храни с високо съдържание на протеини и желязо, мазна риба, млечни храни и пълнозърнести храни. Плодовете и зеленчуците също трябва да бъдат основна част от вашата диета.

Защо все повече бебета не пият майчино мляко?

Водата е особено важна за кърмещата майка. Тъй като водата съставлява 88% от кърмата, тя е най-критичното хранително вещество, необходимо за производството на достатъчно кърма, за да отговори на нуждите на едно сучещо бебе. Затова пийте достатъчно вода и течности като мляко и супа – стремете се да пиете поне 1,5 до 2 литра вода дневно.

Ако се притеснявате, че не приемате достатъчно хранителни вещества, консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги за препоръки относно витаминните добавки, които може да са подходящи за вас. Например, витамини, които биха били добри добавки за майки, които са вегетарианки, вегани, непоносими към лактоза или нямат достатъчно излагане на слънчева светлина, биха били витамин B12, D, калций или омега-3 мастни киселини. Научете повече за правилното хранене за кърмене тук.

2. Как да се уверя, че ям достатъчно за мен и бебето ми

Една добре хранена кърмачка ще се нуждае от допълнителни 330 до 400 килокалории 1 на ден. Това означава, че кърмещата майка трябва да приема приблизително 2000 до 2800 килокалории на ден.

Опитайте се да ядете допълнителна порция храна от всяка група храни. Изберете цели храни, като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, постно месо, риба, птиче месо, яйца, боб, ядки и семена, за да оптимизирате цялостното хранително качество на вашата диета.

Количеството допълнителни калории, необходими за отделна кърмеща жена, се влияе от възрастта, индекса на телесна маса (ИТМ), нивото на активност и степента на кърмене. Консултирайте се с диетолог, за да разберете индивидуалния си прием

3. Кои са храните, които трябва да избягвам

Кърмещите майки се съветват да внимават какво консумират, тъй като някои вещества могат да се предават от майката на бебето чрез кърмата. Трябва да се избягват храни, които съдържат алкохол или кофеин. Като алтернатива храните трябва да са добре сварени или сварени, за да се позволи изпаряването на алкохола.

4. Необходимо ли е да приемам добавки

Витамините и добавките може да не са необходими, ако имате разнообразна и балансирана диета. Уверете се, че храните, които ядете, осигуряват достатъчно въглехидрати за енергия, калций за здрави кости и протеини, за да помогнат на вашето бебе да расте. Просто продължете да ядете питателни храни, както се препоръчва за вашата диета за бременност, и сте готови! Въпреки това, ако смятате, че приемът на калций и излагането на слънце са намалели след раждането, може да пожелаете да добавите витамин D и калций.

5. Какви са някои митове за кърменето, за които трябва да знам

Мит:

Майките трябва да пият повече мляко, за да произвеждат мляко.

Факт:

Пиенето на повече мляко не влияе върху производството на кърма. Въпреки това, той е източник на течности, които поддържат майките хидратирани. Калцият в млякото също помага за поддържане на костната маса на майката по време на кърмене.

Мит:

Майките, които приемат лекарства, не трябва да кърмят.

Факт:

Някои лекарства са подходящи за кърмене. За майки, които приемат лекарства, консултирайте се с вашите лекари, за да разберете дали можете да продължите да кърмите. Не купувайте лекарства без рецепта за самолечение по време на периода на кърмене.

Мит:

Пропускането на дневно хранене ще произведе повече мляко за нощното хранене.

Факт:

Колкото повече кърмите, толкова повече запаси ще имате. Прекъсването на цикъла на кърмене ще прекъсне производството на мляко и на свой ред ще намали производството на мляко. Затова хранете редовно или изцеждайте кърмата, за да осигурите стабилно непрекъснато снабдяване.

Какво никога не трябва да се яде при кърмене?

Направете избор на здравословна храна, когато кърмите

Наличието на достатъчно хранителни вещества чрез разнообразна и балансирана диета е важно за кърмещата майка и нейното бебе. Съсредоточете се върху избора на здравословна храна - и вие и вашето бебе ще пожънете наградите.

Ако не сте сигурни дали получавате необходимите хранителни вещества или се чувствате особено уморени или изтощени, не се колебайте да потърсите съвет от медицински специалист.

Не забравяйте, че първо трябва да се погрижите за себе си, за да се погрижите за вашето малко дете!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com