Никога не теглете пари от банкомата, ако видите това

27770
Никога не теглете пари от банкомата, ако видите това
Снимка: thinkstock

Скиминг устройствата, поставени в банкоматите, могат да бъдат идентифицирани, ако потребителите проверяват внимателно машините преди да ги използват. Международният доставчик на финансови услуги Euronet съветва да се следват няколко прости правила, за да се намали до минимум рискът от измами при теглене на средства от ATM устройства. Експертите на компанията подчертава, че 80% от всички плащания в България са в брой и затова е от ключово значение потребителите да са добре информирани как да използват банкомат безопасно и да защитят парите си.

Проверете за скимиращи устройства

Скимиращите устройства са четци на карти, които се инсталират в банкомата и могат да бъдат замаскирани по такъв начин, че да изглеждат като част от него. Въпросните устройства крадат данните на картата и впоследствие парите в нея могат лесно да бъдат изтеглени от измамници. Първо основно правило преди потребителите да поставят картата си в банкомата е да опитат да помръднат клавиатурата, за да видят дали тя е част от машината, или върху оригиналната е поставена фалшива. Важна стъпка при проверката на ATМ устройството е да опитате да отместите пластмасовата част около слота за вкарване на банковата карта. Друго златно правило е, когато въвеждате PIN кода, винаги да покривате клавиатурата с ръка, в случай че наоколо е поставена незаконна камера.

Избирайте внимателно местоположението на банкомата и преценявайте времето на теглене

Euronet съветва да се избягва тегленето на пари от банкомати на локации, които не изглеждат достатъчно безопасни, като празни тъмни улици и места без никакви мерки за сигурност. В допълнение на това, използването на ATM устройство през нощта не е препоръчително освен ако не е разположено в оживен район.

5 лесни начина да разберете дали някой е влизал в дома ви

По-рано тази година японската полиция арестува млад мъж, който в продължение на 6 месеца живеел на втория етаж на частна къща. Толкова ...

Пазете бележката

И машините правят грешки. Белeжката от банкомата е доказателство за извършена трансакция, затова потребителите трябва да я пазят, в случай че възникне някакъв казус. Друга причина да не хвърляте бележката в коша до ATM устройството е, че тя съдържа много важни данни. Ако информация като имената ви и номера на сметката ви попадне в грешни ръце, може да си навлечете сериозни проблеми. Престъпниците със сигурност ще намерят начин да използват тези данни с цел измама.

Попитайте експертите

Ако се опасявате, че банкоматът може да има проблеми, свързани със сигурността, то тогава непременно се свържете с оператора на машината. Контактите обикновено би трябвало да са изписани на самото устройство. Повечето центрове за обслужване на клиенти са на разположение денонощно, за да разрешават различни казуси, така че по-добре потърсете съдействие вместо да поемате рискове. Трябва да направите същото не само ако се притеснявате за сигурността на банкомата, но и ако имате проблем с тегленето на пари. В този случай е важно да се отбележи, че причината може да не е машината, която използвате, а банковата ви карта. Затова се свържете и с ATM оператора, и с банката си, за да се уверите, че всичко е наред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Техники за регулиране нервната си система, които не са за подценяване

Защо трябва да ядем повече копър и магданоз? Всеки трябва да знае!

Храните, които да похапнем преди лягане, без да имаме угризения

Тези 4 зодии имат огромно его - бъдете нащрек с тях

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Екстракт от спанак: ефективна добавка за отслабване или пък не?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...