Осигурете буен растеж на доматите, като използвате тази тор

58986
Осигурете буен растеж на доматите, като използвате тази тор
Снимка: Pixabay

Затова как да подхранят доматите с мая, земеделските производители обмислят различни начини. Някои търсят евтини торове. Други просто не искат да използват синтетични препарати за ускоряване на растежа и за узряване на културата, и желаят продуктите, които консумират, да са екологично чисти.

Какво има в състава на маята, необходим на растенията?

Разбира се, голям набор от минерали. Повечето от тях са калий и фосфор, по-малко калций и желязо, натрий и магнезий. Маята не е лишена и от витамини, като витамини от група В, както и на С, К, РР и холин. Към изброения полезен състав, могат да се прибавят протеини и въглехидрати.

Торовете на основата на мая позволяват да постигнете добър растеж на растенията, защото тя им помага да формират силна коренова система. Освен това в почвата се създава благоприятна микрофлора. Това на свой ред възпрепятства развитието на патогенни микроорганизми. Под действието на дрождите, съставът на почвата се реконструира. Те активират микроорганизмите, които ускоряват обработката на органичното вещество. В резултат на това се увеличава азота и калия.

Ако захранвате пипера и доматения разсад с дрожди, можете да разчитате на тези резултати:

1) Споменахме вече – бързото изграждане на силна коренова система;

2) Като следствие от първата точка – ускоряването на растежа на зелената маса, върху основния ствол се образуват много израстъци;

3) Получаване на допълнителна реколта;

4) Доматеният разсад ще расте добре дори при неблагоприятни условия, например при лоши условия на светлина;

5) Доматите, чушките и краставиците са по-малко предразположени към заболявания.

Но трябва да помните, че всичко добро изисква мярка. Всяка тор, дори и най-добрата, не трябва да бъде в излишък, тъй като можете да получите обратния ефект и вместо да увеличите реколтата, да изгубите всичко напълно. Опитните градинари препоръчват подхранването с мая да не бъде повече от два или три пъти по време на целия период на растеж и узряване на доматите.

Първият път, когато трябва да захраните растенията, е, когато все още са под формата на разсад. Тогава започва периодът на образуване на пъпките. Освен това, количеството разтвор с мая ще бъде по-малко, отколкото при възрастните растения. Второто захранване на доматите трябва да бъде на четвъртата седмица след засаждането им в почвата.

Подхранване на доматите с дрожди, класическа рецепта

За рецептата трябва да вземете един килограм жива мая. Загрейте 5 литра вода, след това разтворете в нея маята. Оставете сместа за един ден. Разтворът е готов за ползване.

За да го използвате, трябва да добавите половин литър от приготвената смес в 10-литрова кофа с топла вода. Сега можете да похраните доматите. На всеки корен трябва да изсипете половината от водата в кофата. Това означава, че приготвеният разтвор е достатъчен за 20 растения.

Трябва да се отбележи, че когато използвате такъв разтвор за доматите, трябва да навлажните почвата предварително. По време на поливането почвата не трябва да е суха. Но не е необходимо почвата да бъде прекалено влажна. Почвата трябва да е умерено влажна.

Още няколко рецепти, как да подхраните доматите с мая

Торене на домати със суха мая

Освен жива мая за подхранване на доматите, се използва и суха мая, а за рецептата са необходими следните съставки:

Пакетче мая от 10 грама;

Захар (2 супени лъжици);

Топла вода (10 литра).

Всички съставки се смесват и се оставят на слънце в продължение на три часа. За торене разредете сместа в съотношение 1:5. След това доматите се поливат с нея.

Торенето с мая и захар може да бъде дори по-полезно, ако прибавите към сместа аскорбинова киселина (2 грама разтвор със същите съставки). Плюс това се препоръчва да добавите шепа пръст. Необходимо е торта да престои един ден, като от време на време я разбърквате. Пропорцията за разреждане е същата като в предходната рецепта.

Можете да замените водата с прясно мляко и да приготвите торта за домати и краставици. Препоръчително е да използвате жива мая. Процентът за приготвяне на сместа е: за 1 кг мая се нуждаете от 5 литра прясно мляко. Изчакайте няколко часа. След това отново разтворете в съотношение от 1:10 и полейте доматите.

Как да направите подхранване с мая за доматите, използвайки други растения?

Първо за рецептата се нуждаете от варел от 200 литра. Необходимо е да изсипете в него пет кофи коприва, да сложите 2 кг жива закваска и кофа с лопен. Можете да добавите 3 литра суроватка. Всички съставки се смесват добре, след това се изсипва вода, така че варелът да се напълни.

Оставете за две седмици да престои. Препоръчва се да поставите варела на слънчево място. Това е необходимо за ускоряване на процеса на ферментация. По време на образуването на плода изливайте под всеки корен по един литър от тази тор.

Рецепта на тор с дрожди и хмел

За да подхраните доматите с мая, можете да използвате рецепта, в която има хмел. Чаша хмел се изсипва във вряща вода и се вари един час. Оставете сместа да се охлади и добавете 4 супени лъжици брашно и 2 супени лъжици захар. Тази смес се оставя на топло място в продължение на два дни. След това добавете два настъргани картофа, изчакайте още един ден. Торта за доматите е готова.

Нов метод за отглеждане на огромни количества картофи у дома

Отглеждането на картофи не е толкова просто. Но ние ви предлагаме нов метод за отглеждане на картофи в градината ви, с помощта на някол...

За да я използвате, ще трябва да разредите сместа с вода в съотношение 1:10. Сега можете да полеете доматите.

Ако нямате хмел, то може да го замените с пшеница. Зърната трябва да бъдат напоени, така че да дават кълнове. След това трябва да бъдат смлени, смесени с брашно и захар в по-високи пропорции. След това варете за 20 минути на слаб огън. Оставете бульона за един ден, за да премине процеса на ферментация.

Тор за домати – рецепта с пилешки изпражнения

В този пример се използва един пакет суха мая. За сместа трябва да вземете още:

– Половин литър екстракт от пилешки тор;

– 5 супени лъжици захар;

Миризливките вредят на доматите – как да се отървем от тях?

Макар че не хапят и не вредят на хората, миризливките са много досадни за собствениците на жилища, тъй като излъчват крайно неприятна м...

– Половин литър буркан дървена пепел;

– Кофа с вода (10 литра).

Как да направите торта за доматите, вече е ясно. След няколко часа, които са необходими за смесване на съставките, разредете с вода (1 литър от сместа на 10 литра вода) и полейте доматите. Тъй като тази тор съдържа пилешки тор, е забранено да се слага под корена. Поливайте в кръг около корена.

Какви други растения могат да бъдат подхранвани с мая, различни от доматите?

След като усвоихте рецептите за подхранване на доматите с мая и вече имате своя любима рецепта, вие ще искате да я приложите и някъде другаде. Най-добре на тази тор реагират доматите, но можете да я използвате върху чушки и краставици. Добавянето на мая при краставиците и доматите е много екологично решение.

Но с това не се ограничава използването ѝ. Всички растения в градината, както и тези на перваза в стаята, ще бъдат доволни от подобен вид подхранване. Можете да използвате някоя от дадените рецепти за торене и за цветята в градината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Само по 1 чаша топла вода на гладно - върши чудеса за тялото

Съвместими зодиакални съвпадения за зодия Везни

Кои са петте черти на успешния бизнесмен?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com