Перилните препарати могат да дразнят кожата

1958
Перилните препарати могат да дразнят кожата
Снимка: iStock

Хората с чувствителна кожа трябва да се съобразяват през целия си живот с редица неща. А едно от тях е и с перилните препарати, които използват за дрехите си. Неправилните могат да причнят обриви, раздразнения, появата на пъпчици и т.н. А голяма част от тези препарати и омекотители съдържат прекалено агресивни съставки за подобен тип кожа. Ето защо трябва да създадете специална рутина и начин на изпиране, чрез който да не се стига до подобни ситуации. Ние днес ще ви дадем 7 съвета за постигането й:

Използвайте специален препарат

Ако имате чувствителна кожа, която лесно би се раздразнила от различни аромати и багрила, то най-добре избирайте перилни препарати, на които изрично е обозначено, че са без аромати, диоксан, амониеви дезинфектанти, сулфати и фталати. 

Внимавайте какво количество препарат използвате

Може да ви се струва безпроблемно, че сте сложили малко повече от нормалната доза перилен препарат, но това съвсем не е така. Ако прекалите с дозировката, това може да доведе до директно дразнене след обличане на тази дреха, тъй като в текстила са се „нанесли“ молекулите на детергента. Тук не изключваме и специалните препарати, защото това може да се случи с всеки вид. Следвайте стриктно посочените от производителя инструкции.

Как бързо да освежите дрехите в гардероба

Чистите дрехи, които отдавна лежат или висят в гардероба, може да започнат да миришат неприятно. Има няколко прости начина да се справи...

Избягвайте да използвате омекотители за тъкани

Омекотителите имат цел да направят дрехите ви по-меки и комфортни, но в състава си имат редица аромати, багрила и повърхностноактивни вещества, чиито молекули проникват в тъканите на дрехите ви. Те могат да предизвикат раздразнение на кожата особено ако тя е чувствителна, за каквато говорим в случая.
Чудесна алтернатива на омекотителя е оцетът, който не оставя аромат, омекотява дрехите и не причинява никакви раздразнения.

Направете допълнителен цикъл на изплакване

Ако уредът ви има таква функция и сте с чувствителна кожа, възползвайте се. По този начин ще премахнете от дрехите си и останалите молекули от препаратите. 

Перете новите дрехи преди да ги носите

Ако пуловерът ви се е свил, направете това, за да го разширите

Често след пране пуловерите се свиват. Това се случва най-вече при грешен избор на режим на пране и на употребата на неподходящ перилен...

Дрехите в магазина са с много полепнал прах, изпробвани от много хора и придвижвани в кашони, което значи, че по тях са полепнали редица микроби и бактерии. Затова изпирането на дрехите преди носенето им е задължително, независимо какъв е типът ви кожа.

Носете ръкавици, когато боравите с прането

Ако кожата ви на ръцете също е прекалено чувствителна и склонна към развитието на дерматит или раздразнение, то най-добре когато боравите с препарати, пране и мръсни дрехи, да носите ръкавици за превенция.

Дръжте прането си изолирано

Ако другите членове на семейството ви използват обикновени препарати, отделете вашите дрехи и ги изпирайте отделно, Също така, след изсушаването им не ги доближавайте до техните, тъй като молекулите може да достигнат и до вашите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com