Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

19753
Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?
Снимка: Pixabay.com

Ламинираният паркет все по-често е предпочитаната настилка за дома от потребителите, като популярността му е дължи на разнообразието от модели от различен ценови клас, наличието на изгодни предложения, достъпни за всеки джоб, богатството на дизайни, дългият живот, лесния монтаж и уюта, който осигурява във всяко едно помещение. Масовата му употреба налага производство на препарати за поддръжка и почистване на ламиниран паркет, но те не са винаги най-добрият избор, който може да направите.

Домакините, предпочитащи екорешения, които не съдържат химия, разкриват тайните за почистване на ламиниран паркет с домашно приготвени препарати, безопасни за околната среда, децата и домашните любимци. Те споделят и своите трикове за качествено и ефективно почистване на ламиниран паркет, които трябва да знаете, ако искате да блести от чистота, да съхраните идеалния му вид по-дълго и да го предпазите от изхабяване. Грижата и вниманието към ламинирания паркет трябва да бъдат много по-големи от тези към дървения под, защото за разлика от дървото ламинираният паркет не може просто да бъде изшлайфан и лакиран, с което да го възстановите.

Грижа и почистване на ламиниран паркет – съвети и трикове

1. Информираност

Още: Защо да изберем масивен паркет

Проверете дали на опаковката на новия ви ламиниран паркет производителят не е посочил как и с какво се почиства, както и какво не трябва да правите, за да не съкратите живота му. Ако подобни препоръки са изписани, следвайте ги, защото никой не знае по-добре от производителя коя е най-добрата грижа за продукта му.  Нещо повече – ще загубите гаранцията, ако е предоставена такава, при неспазване на изискванията и препоръките за грижа и почистване.

2. Не чакай!

Сокът се озова на земята върху ламинирания ви паркет? Не се успокоявайте, че е устойчив на вода и че може да почистите, когато имате време. Сокът може не само  да доведе до трайни петна, но и до захабяване или издуване на паркета. Почиствайте веднага, за да е лесно – просто избършете, попийте  мръсотията със сухи салфетки, а при нужда – минете с влажна кърпа и подсушете. Дори не е нужен препарат, когато реагирате и почистите бъркотията веднага.

3. Не прекалявайте с мопа

Още: Почистете с малко оцет вашия паркет и той ще светне

Ако сте свикнали да чистите с мопа с разтвор с вода и препарат плочките в дома си всяка седмица, а и по-често, преустановете тази честота на почистване, когато на пода ви има ламиниран паркет. Той избледнява  от влагата и водата и като цяло не обича мокрене. Мопът използвайте веднъж месечно, като трябва да е само леко влажен, а не да мокри земята. Сухото почистване е достатъчно през останалото време, но и за него има правила – без четки на прахосмукачката, които могат да наранят ламинирания паркет.

4. Не пестете от продукти за грижа и почистване

Необходим ви е продукт, създаден за почистване именно на ламиниран паркет, за да сте сигурни, че няма да го повреди, че ще е ефективен и ще свърши идеална работа. Не експериментирайте с препарати, на които не е посочено изрично, че са създадени за този тип подови настилки. Ако приготвите домашен препарат, задължително го изпробвайте в ъгълче, което е покрито с мебели и не се вижда. Използвайте домашно приготвения препарат за ламиниран паркет само ако на другия ден няма неприятна изненада на ъгълчето, на което пробвахте препарата.

Почистване на ламиниран паркет

Още: 5 причини защо естественият паркет е добър избор за домашна настилка

  • Използвайте прахосмукачката, за да изчистите прах, боклуци и т.н. от ламинирания паркет, като си служите с четката с мек косъм. Никакви четки с ръбове и колела, които могат да наранят паркета, нямат място при почистването му.
  • Ако не сте използвали моп този месец, навлажнете го леко с вода и препарат, специално предназначен за ламиниран паркет, преминете върху него и незабавно след това подсушете с микрофибърна кърпа, дори да не виждате или чувствате влага и дори ламинираният паркет да е водоустойчив. В случай,  че нямате препарат, пригответе си разтвор от бял оцет и вода в съотношение 1 към 10. Той не оставя лепкава следа, почиства идеално и ефективно ламинирания паркет и не му нанася вреда. Използвайте силата и безопасността на белия оцет вместо да платите скъпо – с паркета си – за експеримент с препарат, прочетен някъде случайно. И не си спестявайте теста на домашния препарат на малка част от паркета, за да не съжалявате.
  • Не пропускайте да почистите под мебелите, като никога не си позволявайте да ги влачите по паркета, за да ги преместите. Ще го надерете. Вдигайте и местете внимателно.

Само внимателното отношение и правилната грижа гарантират добрия външен вид и дълъг живот на ламинирания паркет в дома ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com