Полимерно покритие

4705
Полимерно покритие
Снимка: https://metinvestholding.com/

Полимерното покритие е популярно поради голямата си устойчивост на всички видове външни влияния, както и високото си естетическо ниво. Полимерното покритие или, с други думи, праховото покритие е процес на нанасяне на прах върху метални повърхности с последващо образуване на полимерен слой в полимеризационни пещи.

Първоначално всички примеси и оксиди се отстраняват от металните продукти и повърхността се обезмаслява, за да се подобри качеството на праховото покритие. Често се извършва пясъкоструйна обработка. След това преработените продукти се измиват и изсушават.

Много зависи от цялостното почистване - качеството на бояджийския слой, живота на покритието и антикорозионните свойства.

Върху почистения метален продукт в специална камера за пръскане се нанася слой прахов грунд. Под действието на електростатичните сили на привличане частиците на боята се отлагат върху повърхността на металния продукт в равномерен слой.

След това продуктът с прахова боя се прехвърля в камерата за полимеризация. Под действието на висока температура (150° - 200°C) праховите частици се разтопяват, за да образуват хомогенно полимерно покритие.

Нашето производство има 2 камери за боядисване на извънгабаритни продукти и автоматична конвейерна линия с висока производителност (до 200 м2 - 300 м2/час).

Технологичният процес на получаване на покрития от прахови бои включва четири основни етапа:

• Подготовка на повърхността (обезмасляване, измиване, активиране, цинково фосфатиране (!), пасивация)

• Сушене на продуктите

• Прахово покритие (автоматична камера за пръскане)

• Образуване на покритие (пещ за втвърдяване)

Максимални размери на оцветените елементи (височина/дължина / дълбочина, мм) - 1500/5000/800 мм при максимално тегло на продукта 60 кг.

Тип боядисана повърхност:

Валцована стомана с цветно покритие

• поцинкована стомана,

• алуминий,

• неръждаема стомана.

Производителността на полимерната линия - 200-300 м2 / час, слоят на полимерното покритие - 60-80 микрона. Автоматична система за прахово боядисване System Tekhnik. Животът на покритието е до 25 години поради висококачествена обработка на метала с цинково фосфатиране и пасивиране на метала.

Полимерното покритие е с много високо качество, което позволява използването на метални изделия дори във влажни помещения. Цветът на покритието може да бъде всякакво, по желание на клиента, според оформлението по RAL.

Топенето на праховите бои се извършва на три етапа:

• прахът се топи и преминава във високо-течно състояние;

• образува се непрекъснат слой от разтопени прахови частици;

• боядисаната повърхност се навлажнява с разтопен полимер, което води до образуването на покритие.

Най-често слоят от полимерно покритие с прахови бои върху метални изделия е 40 микрона. Този метод на прахово боядисване позволява да се получат висококачествени покрития за части със сложна форма, както и на ставите на всички елементи на метални изделия.

Праховото покритие е удароустойчиво и издържа на значителни удари от твърди вещества: камъни, пясък и други пътни отломки.

При образуване на полимерно покритие от нанесения прахов слой върху повърхността на металния продукт се създава монолитно висококачествено покритие, а самата технология на полимерната боя позволява да се получи дълготрайно декоративно защитно метално покритие с отлични характеристики, като също така е природосъобразна.

Предимства на праховото боядисване

• Трайност и издръжливост

Полимерното покритие има впечатляващи антикорозионни свойства, които удължават живота на металните продукти с десетилетия. Гъвкаво и изключително издръжливо, то не се разкъсва и не се напуква, не се страхува от горещина, нито от критично ниски температури, нито от излагане на вода. От гледна точка на трайност и стабилност, праховото покритие е безспорен лидер.

• Икономически ползи

Цената на полимерното покритие на метала е доста по-изгодна в сравнение с боядисването с обикновени лакове и бои. От първия път полимерният слой е плътен и твърд - като правило конвенционалните бои могат да осигурят такъв ефект само когато се прилагат няколко слоя боя.

• Обширна цветова гама

Продуктите с прахово покритие могат да се похвалят с атрактивни естетически свойства. Днес за покриване можете да изберете от много цветове, не само основни, но и доста сложни нюанси - до умело имитиране на различни текстури и ефекти на изкуствено стареене. Полимерният слой не избледнява и не потъмнява с времето, като запазва наситения си цвят дори под слънчевите лъчи.

• бевредност

В допълнение, този вид метално оцветяване е признат за най-екологично чист и също така има повишено прилепване към повърхността.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com