Предимства и недостатъци на зеления чай

17565
Предимства и недостатъци на зеления чай
Снимка: iStock

Чаят винаги е бил провъзгласяван за неповторим еликсир поради присъщите му предимства. Типичен пример за това е зеленият чай, който бива използван за понижаване на кръвното налягане, намалява риска от инсулт, предпазва от някои видове рак и притежава още куп ползи.

Но въпреки всички ползи съществуват и недостатъци у някои видове чай, които е хубаво да вземем под внимание. Ако сте бременна, страдате от някакво заболяване или приемате някои видове медикаменти например. В такива случаи е най-добре да се консултирате със вашия лекуващ лекар, преди да започнете да консумирате даден вид чай.

Какви са предимствата от консумацията на чай

Чаят е натурален и безопасен. Консумацията на чай определено се вписва в живота ни като възхваляващ природата ритуал. Знаете ли колко билки биха се похвалили с две хилядолетия история зад гърба си, какъвто е случаят и със зеления чай?
Тази напитка е универсално, натурално средство за сваляне на килограми по безопасен за здравето начин. За консумацията на зелен чай не ви е нужно лекарско предписание, а просто да си го направите и да му се насладите максимално.

Чаят е лесно достъпен и мощен

Всички обичаме да си похапваме нар. Плодове като нара обаче, съдържат също толкова много антиоксиданти, каквито се съдържат и в зеления чай. Въпреки това, количеството нар трябва да е по-голямо, за да може да навакса с полезните свойства, които се намират само в 3 грама от чая, сварени в гореща в вода. В една чаша от тази напитка има повече катехини (антиоксидантите съдържащи се в зеления чай), отколкото можем да открием в 10 чаши червено вино или в 200 грама черен шоколад.

Естествен враг на мазнините
Зеленият чай не съдържа калории, освен, ако разбира се не го подсладите със захар. Той има свойствата да забърза метаболизма и успешно се справя с горенето на мазнини и свалянето на килограми.

Прилив на енергия
За приготвянето на чаша чай ще са ви нужни не повече от 5 минути. За сметка на това обаче, ободряващото му действие би могло да продължи през целият ден. Съдържащият се в него кофеин стимулира ободряващото въздействие, а сладникавият танин нормализира прекалената приповдигнатост.

Кои са недостатъците от консумацията на чай

Страничните ефекти
Определено има чайове, които имат и така неблагоприятното и неприятно въздействие върху нашият организъм. Някои видове чай могат да предизвикат безсъние, безпокойство или дори раздразнителност. Други създават неприятни странични ефекти като: главоболие, диария, киселини, загуба на апетит или запек. Странични ефекти, които също биха могли да бъдат причина за неразположение именно от чая. Ако консумирате твърде концентриран чай в продължение на десетилетия не е изключена възможността за загуба на плътност в костите или дори загуба на зъби, предупреждават от медицинското издание Healthline.

Несъвместимост с лекарства
Нужно е да знаете, че зеленият чай не си взаимодейства особено добре с антикоагулантите. Това би могло да засили опасността от образуването на тромби. Билковите отвари, съдържащи кофеин, оказват неблагоприятно влияние върху антидиабетните медикаменти, лекарства за склероза, както и на някои видове антибиотици.

Недостатъчното му познаване
Препоръчително е, преди да решите да забъркате поредната „здравословна“ отвара в името на вашето здраве, да се консултирате с доктор или билкар. Например сената и зърнастецът, който се счита за враг на запека, би могъл да обостри гастрочревни проблеми и в крайна сметка да получите ужасна диария. Замъгляване на зрението и делириум пък бихте могли да получите именно от чаят от мандрагора и репей. Черният оман консумиран в големи количества може необратимо да увреди черния ви дроб.

Зеленият чай не се препоръчва за консумация от бременни жени. Той може да предизвика преждевременно раждане, да намали теглото на плода, а в някои случаи е и причина за смърт. Причината се крие в това, че катехините съдържащи се в зеления чай могат да повлияят на действието на фолиевата киселина в тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com