Прободният трион зеге реже от метал до пластмаса

10650
Прободният трион зеге реже от метал до пластмаса
Снимка: https://tashev-galving.com/

Какво е зеге? Запознатите със строително-ремонтните дейности знаят, че думата е синоним на прободен трион. Това са най-универсалните триони – режат прецизно и по права, и по крива линия.

Със зеге се режат най-различни материали – метал, пластмаса, керамика, гипсокартон и други.

Как да изберете подходящия прободен трион?

Първо нека разгледаме какви видове зеге има. Може да избирате между акумулаторен (с батерии), електрически и пневматичен трион.

По-важното разделение обаче е на професионален и хоби трион. Професионалният има по-мощен двигател, издържа на повече натоварване, има по-дълъг експлоатационен срок и може да извършва повече и по-специфични функции. Ако ви е необходим зеге инструмент за по-сериозни работи, с повече обем, е по-добре да се доверите на професионален вариант, въпреки че той ще ви излезе по-скъпо. Хоби трионът също ще ви свърши перфектна работа, ако го използвате по-рядко и не режете голям обем материал.

Ако се спрете на електрически прободен трион, от изключително значение е качеството на електрическия мотор, който го задвижва. Именно от мотора зависи дали трионът ще има дълъг живот, или ще засече след няколко ползвания.

Друг важен момент са зъбните колела. Специалистите съветват да не се спирате на зеге, чиито зъбни колела са пластмасови, тъй като уредът няма да издържи дълго. Зъбните колела на качествените триони са от метал. Ръкохватката и тялото на триона може да са от пластмаса, но не и зъбните колела.

Какъв да бъде ножът на прободния трион?

Ножовете могат да бъдат универсални, от високоскоростна стомана, предназначени за рязане на метали и от въглеродна стомана – за рязане на мека дървесина. Ако режете и стомана, и дърво, препоръката е да се спрете на универсален нож.

Каква е системата за захващане на зеге инструмента?

По-качествените прободни триони имат самозахващаща система, която се заменя бързо и лесно, без да са нужни допълнителни инструменти за целта. В този случай може да сте сигурни, че захващането ще бъде безопасно и достатъчно сигурно. При по-евтините варианти листа на зеге се захваща посредством болт или скоба, които трябва да се разглобят с отвертка или ключ. Това отнема време, нужни са допълнителни инструменти, а и шансът захватът да не е много сигурен е по-голям.

Колко мощен да е трионът?

Уредите, които не са професионални, а са свързани повече с хоби дейности, са с мощност между 400 и 600 вата. Такава мощност е напълно достатъчна за домашна работа. Зеге трионите за професионална употреба стигат до мощност 850 вата. Такъв трион ви е нужен, ако се налага да режете повече и по-често. При професионалните уреди, освен мощността, е по-голяма и дълбочината на рязане – тя стига до 135 милиметра за дърво, 25 милиметра за цветни метали и 10 милиметра – ако се реже стомана. При непрофесионалните уреди дълбочината, до която стига разрезът, е по-малка.

Какви екстри може да има уредът?

В зависимост от различните модели, зеге може да има различни екстри. По-добрите варианти предлагат система за улавяне на праха. Също така имат специална система за захващане, която не се нуждае от допълнителни инструменти. Други екстри могат да бъдат показалка от лазер, която показва точно правата линия за рязане, както и LED светлина, осветяваща мястото, където ще се реже.

В заключение можем да кажем, че прободният трион може да има много приложения, стига да изберете подходящия нож. Ако режете пластмаса, имайте предвид, че скоростта трябва да е по-бавна, за да не се стигне до топене на материала. Бърза скорост пък е необходима, ако режете ламиниран паркет. Всеки материал си има своите особености, затова трябва да сте наясно с тях преди да почнете работа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com