Разваля ли се фъстъченото масло?

3064
Разваля ли се фъстъченото масло?

Фъстъченото масло е популярно средство за мазане, благодарение на богатия си вкус и кремообразна текстура.

Освен това е чудесен източник на основни хранителни вещества, като витамини, минерали и здравословни мазнини.

Тъй като има сравнително дълъг срок на годност, много хора се чудят дали фъстъченото масло се разваля.

Ето така се прави перфектното фъстъчено масло за по-малко от 10 минути

Тази статия обяснява колко време обикновено трае фъстъченото масло, как да разберете дали се е развалило и как правилно да го съхранявате.

Колко трае фъстъченото масло

В сравнение с други продукти за мазане, фъстъченото масло обикновено има дълъг срок на годност.

Това е така, защото фъстъченото масло е с високо съдържание на мазнини и относително ниско съдържание на влага, което осигурява неблагоприятни условия за растеж на бактерии.

Има и други ключови фактори, които могат да повлияят на срока на годност на фъстъченото масло.

Като за начало, начинът на производство играе важна роля за срока на годност.

Повечето търговски фъстъчени масла използват стабилизатори, като хидрогенирани растителни масла или палмово масло, както и консерванти като натриев бензоат, за да удължат срока на годност.

Добавянето на стабилизатори помага да се предотврати отделянето на масло и подобрява текстурата и външния вид, докато консервантите, включително натриев бензоат, помагат в борбата с растежа на микробите.

Поради добавянето на стабилизатори и консерванти търговските фъстъчени масла могат да издържат 6–24 месеца в килера, ако са оставени неотворени, или 2–3 месеца, след като бъдат отворени. Поставянето му в хладилника може да удължи срока му на годност след това.

От друга страна, продуктите, етикетирани като натурални фъстъчени масла, трябва да съдържат поне 90% фъстъци. Имат по-кратък срок на годност, тъй като по принцип им липсват консерванти и стабилизатори. Въпреки това, някои естествени фъстъчени масла могат да съдържат стабилизатори за предотвратяване на отделянето на маслото.

Като цяло, естествените фъстъчени масла без стабилизатори могат да издържат няколко месеца в килера неотворени или до един месец, след като бъдат отворени. Въпреки това, те могат да издържат до една година в хладилника неотворени или 3-4 месеца в хладилника, след като бъдат отворени.

Много продукти с естествено фъстъчено масло, които съдържат само фъстъци и сол, трябва да се съхраняват в хладилник след отваряне, за да се запази свежестта.

Срокът на годност на натуралните фъстъчени масла може да варира значително между марките поради добавянето на различни съставки, така че е важно да проверите срока на годност върху опаковката.

Фъстъченото масло на прах е нова алтернатива, направена чрез пресоване на повечето естествени масла от печени фъстъци и смилане на ядките на прах. Повечето етикети посочват, че могат да издържат 10–12 месеца неотворени или 4–6 месеца, след като бъдат отворени.

Фъстъченото масло на прах обаче може да издържи по-дълго от посочения срок на годност, ако не е отворено и се съхранява на хладно, сухо и тъмно място, като например килера. Това е така, защото има по-малко мазнини от обикновеното фъстъчено масло, което означава, че е по-малко склонно да реагира с кислорода.

Как да разберете дали се е развалило

Повечето опаковани фъстъчени масла имат дати на изтичане на срока на годност - наричани още най-добри дати - отпечатани върху контейнера, което показва колко дълго продуктът ще остане свеж.

Тези етикети обаче не са задължителни и не гарантират безопасността на продукта. Това означава, че вашето фъстъчено масло все още може да бъде безопасно за ядене след срока на годност.

Най-добрите начини да разберете дали вашето фъстъчено масло се е развалило са по зрението и миризмата.

Докато прясното фъстъчено масло е естествено меко и кремообразно, лошото фъстъчено масло може да има твърда и суха текстура. Може също да има тъмнокафяв външен вид в сравнение с обичайния си светлокафяв цвят.

Освен това, ако мирише по-остро, сапунено или горчиво, вероятно се е развалило.

Имайте предвид, че отделянето на масло е нормално за натуралните фъстъчени масла, тъй като те може да нямат стабилизиращи съставки. Това не е знак, че фъстъченото масло се е развалило.

Може да бъде по-трудно да се каже дали фъстъченото масло на прах се е развалило, но промените в миризмата, текстурата и вкуса са добри показатели.

За да сте сигурни, че вашето фъстъчено масло трае по-дълго, важно е да го съхранявате правилно.

Въпреки че не е необходимо да се съхранява в хладилник, ниските температури гарантират, че ще продължи по-дълго. Ако предпочитате да не охлаждате фъстъченото си масло, постарайте се да го съхранявате на хладно и тъмно място, като например килера.

Също така е важно винаги да затваряте плътно буркана с фъстъчено масло. Излагането на фъстъчено масло на въздух за твърде дълго може да доведе до по-бързото му гранясване.

Освен това, не забравяйте да използвате чисти прибори, когато използвате фъстъчено масло. Използваните или мръсни прибори могат да въведат нежелани бактерии чрез кръстосано замърсяване, което може да насърчи развалянето.

Фъстъченото масло на прах също трябва да се съхранява на хладно, сухо и тъмно място, като например килера. Ако сте смесили фъстъчено масло на прах с вода, за да направите кремообразно фъстъчено масло, можете да го съхранявате в плътно затворен съд в хладилника до 48 часа.

Фъстъченото масло обикновено има дълъг срок на годност.

В килера търговските фъстъчени масла могат да издържат 6–24 месеца неотворени или 2–3 месеца, след като бъдат отворени. Натуралните фъстъчени масла нямат консерванти и могат да издържат няколко месеца неотворени или до един месец след отваряне.

Необичайните употреби на фъстъченото масло

Някои марки натурално фъстъчено масло обаче може да издържат по-дълго поради добавянето на стабилизатори, така че е важно да проверите най-добрия срок на годност.

Фъстъченото масло на прах се съхранява най-добре на хладно, тъмно и сухо място, като например килера, а най-добрият срок на годност посочва, че може да се съхранява до 12 месеца. Въпреки това, вероятно може да издържи по-дълго от това, тъй като има свойства, които го правят по-малко вероятно да гранясва.

Правилната употреба и съхранение, както и охлаждането, могат значително да удължат срока на годност на всеки вид фъстъчено масло.

Признаците, че вашето фъстъчено масло се е развалило, включват промяна в текстурата на суха и твърда; промени в аромата, включително загуба на аромат; и по-кисел или горчив вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com