Тези храни предизвикват запушване на артериите при възрастните хора – избягвайте ги

7387
Тези храни предизвикват запушване на артериите при възрастните хора – избягвайте ги
Снимка: iStock

Сред най-честите сърдечно-съдови проблеми, от които страдат хората в златната възраст, е атеросклерозата – запушване на артериите. Атеросклерозата е стесняване или втвърдяване на артериите, което създава опасност от възникване на инфаркт или инсулт – заболявания и състояния, които сериозно застрашават не само здравето, но и живота на пациента. Това налага полагане на грижи за здравето на артериите и за предпазването им с цел превенция на запушването им и всички, произтичащи от това усложнения.

Балансираното меню, пълноценното хранене е особено важно за здравето на възрастните хора. Редица храни помагат за поддържането на имунната система, нормалното функциониране на органите, здравето на костите и подвижността на ставите, а други вредят на здравето, водят до запушване на артериите и следва да бъдат избягвани от възрастните хора с цел превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Тези 5 симптома издават, че артериите ви са запушени

Храни, водещи до запушване на артериите

Сред храните, които възрастните хора трябва да ограничат до минимум или да премахнат от менюто си, за да запазят артериите си здрави и еластични, са:

1. Консерви

Консервираните продукти са лесни за консумация и възрастните хора често ги избират, защото им спестяват усилията да приготвят сами храната си, което често може да се окаже предизвикателство в третата възраст и особено за хора с ограничена подвижност. Консервите обаче съдържат много сол, като в тях може да се открие и мононатриев глутамат. И двете съставки са вредни за възрастните, защото солта повишава риска от хипертония, а тя – от сърдечно-съдови инциденти, а мононатриевият глутамат увеличава риска от забързан ритъм на сърцето – сърцебиене. Възрастните хора следва да предпочитат прясно приготвена храна и сурови зеленчуци, а не консервирани, за да си доставят повече витамини и минерали и за да ограничат солта в менюто си.

2. Червено месо

Месото е полезно за хората от третата възраст, но червеното месо води до запушване на артериите и следва да се избягва. Изследване установява връзката между редовната консумация на червено месо и риска от инсулт или инфаркт.

Признаци за запушени артерии

3. Пържени храни

Възрастните хора, които се опасяват от запушване на артериите и са рискови, следва да приготвят храната си с варене и печене, а не с пържене. Пърженето увеличава холестерола и следователно риска от сърдечно-съдови заболявания и инциденти при възрастните.

4. Сметана

Ситуацията със сметаната е много сходна с тази на пържените храни. Сметаната за готвене и тази в кафето съдържат частично хидрогенирани масла, които увеличават холестерола в кръвта и риска от запушване на артериите. Хидрогенираните масла се съдържат и маргарина, както и други масла, което налага възрастните хора внимателно да подбират използваните мазнини.

5. Черен дроб

По принцип черният дроб е изключително полезен за здравето, но когато става въпрос за възрастни хора и за запушване на артериите, той следва да се избягва или поне консумацията да се сведе до минимум. Причината е в начина, по който действа – увеличава холестерола в кръвта, а високият холестерол е сред най-значимите фактори, влияещи негативно върху сърдечното здраве и водещи до запушване на артериите.

Внимавайте, ако усетите тези признаци – те алармират за запушени артерии

6. Сладки и тестени изделия

Захарта и тестото са враг номер 1 не само на стройната фигура, но и на здравето. Особено неблагоприятно е въздействието им при възрастните хора, които следва да ги заменят с пресни или изсушени плодове и продукти без захар и подсладители. Смята се, че подсладителите са богати на глюкоo-6-фосфат, който може да понижи сърдечните функции до ниво на сърдечна недостатъчност при възрастните хора и води и до запушване на артериите.

7. Колбаси-деликатеси

Обикновено те са бедни на мазнини, което ги прави чудесни за възрастните хора, но се приготвят с много сол и консерванти, поради което не се препоръчват за хипертониците, поради увеличаване на риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми и запушване на артериите. 

8. Храни богати на наситени мазнини

Статия от 2017 г. обсъжда как храни с много въглехидрати и захар могат да допринесат за запушване на артериите. Възрастните хора следва да избягват не само сладкишите, но и храните, предлагани в заведенията за бързо хранене и богатите на въглехидрати ястия. 

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com