Тези семена топят килограми и балансират кръвната захар

3195
Тези семена топят килограми и балансират кръвната захар
Снимка: iStock

Семената от чиа придобиха огромна популярност през последните години и за това има основателна причина. Тези малки, пълни с хранителни вещества семена предлагат широк спектър от ползи за здравето, което ги прави ценно допълнение към балансираната диета.

Ето някои от основните предимства на включването на семена от чиа в ежедневието ви:

Богати на хранителни вещества: Семената от чиа са хранителна сила, заредена с важни хранителни вещества като фибри, протеини, омега-3 мастни киселини, витамини (особено витамини от група В) и минерали като калций, магнезий и фосфор. Въпреки малкия си размер, те са концентриран източник на тези жизненоважни хранителни вещества.

Регулиране на теглото: Семената от чиа са известни със способността си да помагат за регулиране на теглото. Когато са изложени на течност, те се разширяват и образуват гелоподобна субстанция в стомаха, като насърчават усещането за ситост. Това може да намали общия прием на храна и да подпомогне загубата или поддържането на теглото.

Омега-3 мастни киселини: Семената от чиа са един от най-добрите растителни източници на алфа-линоленова киселина (ALA), вид омега-3 мастни киселини. Омега-3 са изключително важни за здравето на сърцето, намаляват възпаленията и подпомагат мозъчната функция.

7 привлекателни ползи за здравето от семена от чиа

Здраве на храносмилателната система: Семената от чиа са богати на разтворими фибри, които могат да подпомогнат здравето на храносмилателната система. Гелообразуващото свойство на семената от чиа помага за регулиране на движението на червата и за предотвратяване на запек. Освен това съдържанието им на фибри подхранва полезните чревни бактерии.

Контрол на кръвната захар: Консумацията на семена от чиа може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар, особено при хора с диабет тип 2. Разтворимите фибри в семената от чиа забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите, като предотвратяват скоковете и спадовете на кръвната захар.

Здраве на сърцето: Омега-3 мастните киселини и фибрите в семената от чиа са полезни за здравето на сърцето. Те могат да спомогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол, да намалят възпаленията и да понижат кръвното налягане, като всички тези фактори допринасят за по-здрава сърдечносъдова система.

Здраве на костите: Семената от чиа са добър източник на калций, фосфор и магнезий, които са от съществено значение за здрави и силни кости. Тези минерали са от решаващо значение за предотвратяване на остеопорозата и поддържане на костната плътност.

Антиоксидантни свойства: Семената от чиа съдържат антиоксиданти като кверцетин, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Антиоксидантите играят роля за намаляване на риска от хронични заболявания и поддържане на цялостното благосъстояние.

11 доказани ползи за здравето от семената чиа

Универсалност: Семената от чиа са изключително универсални и могат лесно да се използват в различни ястия. Могат да се добавят към смутита, овесени ядки, кисело мляко или да се използват като заместител на яйцата при печене. Неутралният им вкус ги прави приспособими към широк спектър от рецепти.

Ситост и енергия: Семената от чиа могат да осигурят устойчива енергия през целия ден благодарение на комбинацията от протеини, здравословни мазнини и фибри. Това ги прави отлично допълнение към закуските преди или след тренировка.

Включването на семена от чиа в диетата ви е прост и ефективен начин да подобрите цялостното си здраве и благополучие. Независимо дали се стремите да подобрите храносмилането, да поддържате здравето на сърцето, да контролирате теглото си или просто да увеличите приема на хранителни вещества, тези миниатюрни семена носят мощна доза ползи, които могат да допринесат за по-здравословен и балансиран начин на живот. За да се възползвате максимално от предимствата им обаче, е важно да ги консумирате в умерени количества и като част от добре балансирана диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com