Това са най-добрите храни, които помагат при симптомите на менопауза

17629
Това са най-добрите храни, които помагат при симптомите на менопауза
Снимка: Istock

Хормоните са част от живота и могат да повлияят на всички аспекти на нашето здраве физически, умствено и емоционално. Голяма промяна в хормоните настъпва при жените в много моменти от живота им, включително по време на месечни цикли, бременност и менопауза. За щастие има някои страхотни храни, които могат да помогнат със симптомите през този период на преход.

1. Горски плодове

Плодовете, включително боровинките, малините и ягодите, са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на антиоксиданти. Плодовете могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да поддържат здравето на сърцето по време на менопаузата.

2. Богати на калций храни

По време на менопаузата може да изпитате загуба на костна маса, поради което е добре да увеличите приема на храни, богати на калций, като сирене, мляко и кисело мляко. Сабат се съгласява и казва, че всички тези опции са богати на калций и протеини, които са от съществено значение за здравето на костите. Ако не държите на млечните продукти, потърсете други опции на растителна основа като тъмнолистни зелени зеленчуци (напр. зелени зеленчуци, спанак и ряпа), овесени ядки и тофу.

Менопаузата: Какво трябва да знаем и с какво да си помогнем

3. Мазни риби

Ако сте пескарианец или просто обичате да ядете морски дарове, тогава имате късмет. Скумрията, сьомгата и сардините не само осигуряват протеини, но също така включват омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за облекчаване на болките в ставите и промените в настроението по време на менопаузата.

4. Храни с витамин D

Ако удвоявате богатите на калций храни, вие също ще искате да включите богати на витамин D храни в диетата си, тъй като витамин D помага на тялото да абсорбира калций. Някои храни, богати на витамин D, включват телешки черен дроб, яйчни жълтъци, сардини и риба тон. Можете също така да пазарувате храни, обогатени с витамин D. Има страхотни възможности като зърнени храни, портокалов сок, паста и ориз, от които да избирате.

5. Листни зеленчуци

Ако обичате зелени зеленчуци, заредете ги. Зеленчуци като зеле и спанак осигуряват не само протеини, но и разнообразие от витамини и минерали, които поддържат цялостното здраве по време на менопаузата.

6. Бобови растения

Бобовите растения като боб, нахут и леща са не само богати на протеини, но съдържат и фибри, които могат да помогнат при проблеми с храносмилането, които понякога възникват по време на менопаузата.

7. Ядки и семена

Ако обичате да похапвате ядки, семена и микс, уверете се, че миксът ви включва бадеми, семена от чиа, ленени семена и орехи. Те са с високо съдържание на здравословни мазнини, фитоестрогени и протеини, което ги прави добър избор за жени в менопауза.

8. Протеин

Друга храна, която трябва да се даде приоритет по време на менопаузата, е протеинът. Той е от съществено значение за здравето на костите, производството на хормони, здравето на мускулите и управлението на теглото, като всички те могат да бъдат засегнати по време на менопаузата. Най-добре се съсредоточете върху постно месо, което предлага висококачествен протеин като пиле, риба, постно говеждо и пуешко. Те осигуряват незаменими аминокиселини, необходими за производството на хормони и поддържането на мускулите. Опциите за протеини на растителна основа включват храни като боб, леща и тофу. Можете също така да потърсите растителни протеинови добавки, направени от протеин от кафяв ориз, протеин от грах или протеин от тиквени семки.

9. Соя

Соевите продукти, включително соевото мляко, съдържат фитоестрогени, които са растителни съединения, които имитират ефектите на естрогена в тялото. Те могат да помогнат за облекчаване на някои симптоми на менопаузата, включително горещи вълни и вагинална сухота.

Горещите вълни при менопауза могат да показват по-висок риск от тази болест

10. Темпе и тофу

Дори и да не сте веган или вегетарианец, може да искате да обмислите включването на темпе или тофу в някои от вашите ястия по време на менопаузата. Тези източници на протеини на растителна основа също са богати на фитоестрогени, които са съединения, които могат да помогнат за естественото балансиране на хормоналните нива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com