Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водата със сяра лекува куп кожни заболявания. Къде да я откриете?

25 декември 2021, 13:45 часа

Сярата е от съществено значение за здравето и красотата. Дефицитът ѝ води до проблеми с поддържането на водно-електролитния баланс, чернодробната функция, нееластичност на кръвоносните съдове, двигателни проблеми и болки в ставите, загуба на коса и нееластичност на кожата. Храната, най-богата на сяра, е жълтъкът на яйцето.

Среща се още в боб, соя, ряпа, брюкселско зеле, малини. Освен че е важно да приемате продукти, съдържащи сяра, може да я използвате и за маска за кожата, чиято ефективност ще ви очарова. Само разбъркайте лъжичка сяра на прах (продава се в аптеки и дрогерии) със сапунена пяна от бебешки сапун и нанесете на лицето си. Измийте с хладка вода след 15 минути и се насладете на чиста кожа без черни точки и без кожни раздразнения.

Сярата е позната в две основни разновидности –синтетична (сулфати и сулфити), чийто прием е токсичен за организма, и органична сяра под формата на метилсулфонилметан (МСМ), от който организмът се нуждае.

Водата със сяра, използвана за бани или приемана вътрешно, също е полезна при кожни проблеми. Облекчава кожни болести и позволява да се постигне ремисия при трудно лечими или нелечими кожни заболявания като псориазис.

Какво лекува водата със сяра?

Редица минерални извори съдържат сяра и се използват за лечебни цели – бани, СПА процедури или вътрешен прием. Сероводородните води съдържат сяра в различни нейни съединения: елементарна сяра, сероводород, хидросулфид, колоидна сяра, тиосулфати и др. Водата със сяра се отличава с остра миризма на развалени яйца, като тази характерна миризма ще ви помогне да я разпознаете. Използва се за:

  • лечение на кожни раздразнения и акне, като ефективността ѝ е впечатляваща,
  • атопичен дерматит – дори единични бани с минерална вода със сяра помагат за подобряване на състоянието на кожата, заваряне на раните, редуциране на екземата и овлажняване на кожата, за да не е толкова суха.
  • заздравяване на рани и при редица кожни изменения,
  • за подпомагане на здравето на хрущялите особено при хора със ставни заболявания,
  • за подобряване на обмяната на веществата и на пигментната обмяна,
  • за подобряване на оросяването на крайниците
  • показва ефективност при възпалителни, травматични и дегенеративни заболявания  на  опорно-двигателния апарат,
  • препоръчва се при възпалителни процеси на дихателните органи.

Къде да откриете минерална вода със сяра?

По-големите извори се намират в Бургаски минерални бани, Велинград, с. Баня, но малки извори, които могат да се използват безплатно и свободно, са разположени на много места. Такъв има и в Асеновградско  – в с. Наречен, като водата е топла и изключително лековита според местните граждани.

Имайте предвид, че трябва да носите съдове за наливането ѝ, тъй като баня за обществено ползване не е изградена в това населено място. За жалост далеч не всички находища на минерална вода в България се използват пълноценно и в помощ на хората, нуждаещи се от лечение. На много места водите буквално изтичат и бани или условия за употреба на ценната и лековита вода не са изградени.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес