Вредни ли са мобилните телефони? Митове и истини

14412
Вредни ли са мобилните телефони? Митове и истини
Снимка: ПЦ на МВР

Развитието на технологиите и промените в начина, по който комуникираме, общуваме, работим и правим бизнес, доведоха до това мобилните телефони и смартфоните да са неразделна част от живота ни и близо до нас 24/7. Това породи и въпроса вредни ли са мобилните телефони, представляват ли те опасност за здравето ни и до каква степен информацията, разпространявана за вредата им, е вярна. Кое е мит и кое е истина? Как да отличим реалната опасност от лъжата и как да минимизираме риска?

Опасности от употребата на мобилен телефон и как да се предпазим

Причинява ли излъчването от мобилни телефони и смартфони дегенеративни и злокачествени заболявания?

Има няколко проучвания за връзката между мобилните телефони и рака, които се фокусират най-вече върху сигнала им за предаване. Въпреки че няма доказано друго въздействие на радоичестотното излъчване върху организма, учени все още водят дебати по въпроса. Категорично обаче е известно, че използването на слушалки по време на разговор или употребата на високоговорителя на апарата, за да бъде устройството отдалечено от главата в режим на работа, премахва този риск, ако изобщо съществува такъв риск. При всички случаи твърденията, че са изключително вредни за здравето, са по-скоро мит.

Вредни ли са мобилните телефони за здравето заради синята светлина, която излъчват?

Тук по-скоро верният отговор е да и това е истина, а не мит. Синята светлина доказано води до потискане на производството на мелатонин – хормонът, който влияе на качеството на съня и подпомага лесното заспиване. Съвсем не е случайно, че от години учените препоръчват да внимаваме с лаптопа в леглото или с компютъра в спалнята и че те нямат място там имено заради синята светлина на екрана. Същото важи и за телефона. Тази светлина води и до преждевременно стареене на кожата. Добрата новина е, че лесно може да избегнете този риск, като промените настройките на устройството си и включите филтъра за синя светлина. Вече сте в безопасност. Но все пак дръжте мобилния далеч от спалнята. Тя е вашето място за почивка и сън, нека работата и социалните мрежи останат извън стените на този ваш оазис.

Вредни ли са мобилните телефони за зрението?

И тук отговорът е да, това не е мит. Опасността идва най-вече от непрестанното втренчване в екрана, което води до умора на очите и проблеми със зрението. И това важи за всички устройства, а не само мобилните телефони. Правилният ход, за да защитите здравето си, е да държите телефона по-далеч, да не се взирате в него, да увеличите шрифта, за да може по-лесно за четете и пишете, без да се напрягате, както и да ограничите времето, прекарано в безцелно сърфиране.

Вредни ли са мобилните телефони в спалнята?

Не можем да открием категоричено доказателство, че те могат да ви облъчат по време на сън, но със сигурност нямат място в тази стая или поне не в режим на работа или готовност. Нотификации, съобщения, звуци, обаждания, които прекъсват съня ви, будят ви и ви държат в непрекъснато напрежение, оказват вредно здравословно влияние, тъй като влошават качеството на съня. Може да противодействайте на това и да престанете да се питате вредни ли са мобилните телефони, като включите самолетен режим, докато спите, оставите устройството извън спалнята или просто го изключите.

Вредни ли са мобилните телефони за стойката?

Това не е мит и отговорът е да. Повечето хора се навеждат неестествено, държат главата си неестествено, докато използват мобилния си телефон, държат телефона на ухото, притискайки го с рамо към главата, за да освободят ръцете си – всичко това оказва негативно влияние върху здравето и най-вече върху врата, причинявайки стрес върху шийните прешлени и водейки до т.нар. „чат шия“. Решението е просто – слушалки по време на разговор и държане на телефона на нивото на очите по време на друга употреба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Искате ли да сте млади и красиви? Добавете този продукт към вашата диета

Защо много хора пият чай от джинджифил на гладно?

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com