Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво отговаря по-ниското кръвно налягане?

20 май 2024, 11:07 часа

При измерване на кръвното налягане се вземат предвид два параметъра: горно, систолично, и долно, диастолично налягане. Последното винаги е много по-ниско и се определя, когато сърдечният мускул е отпуснат. Знаейки какво означава по-ниското налягане при даден човек, можете своевременно да установите нарушения в работата на кръвоносната система и да потърсите медицинска помощ.

Тази цифра подсказва колко еластични са съдовете на тялото, тъй като тя зависи от тонуса на периферните артерии. За нормален се счита показател в диапазона 60-90 mm Hg. Ако цифрата е по-висока или по-ниска, това е причина да се консултирате със специалист, за да откриете причината за скока на налягането.

Здравето на кръвоносните съдове зависи не само от еластичността на стените им, но и от нормалната работа на бъбреците. В края на краищата тонусът на кръвоносните магистрали се формира от ренина - вещество, което се освобождава от бъбреците. А при проблеми с този орган се колебае и индексът на по-ниското налягане. Ето защо то често се нарича бъбречно.

Защо в напреднала възраст се наблюдава ниско кръвно налягане?

До големи стойности на тонометъра водят:

- стесняване на бъбречната артерия;

- хронична бъбречна недостатъчност;

- гломерулонефрит;

- пиелонефрит;

- излишък на натриеви или йодни съединения в организма;

- дисфункция на надбъбречните жлези;

- нарушения на щитовидната жлеза.

Но ако и двата показателя на кръвното налягане са повишени, трябва да се търсят проблеми във функционирането на сърцето и кръвоносните съдове.

Намаляването на диастолното налягане често се дължи на:

- дехидратация;

- туберкулоза;

- анемия;

- стрес;

- атеросклеротични изменения на кръвоносните съдове.

Ниски стойности на тонометъра се наблюдават и при юношите: растящият организъм не може да се справи с изпомпването на големи обеми кръв. Но в повечето случаи тийнейджърите надрастват това заболяване.

Как да научим за отклоненията от нормата?

Симптомите на повишено или понижено бъбречно налягане обикновено са незабележими. Можете да видите проблема само с помощта на тонометър. Понякога се наблюдава слабост, мухи пред очите, раздразнителност. Това състояние може да показва умора или колебания в налягането.

Особено важно е да се следят колебанията на налягането при тези, които са преживели прединфаркт или инсулт, както и при бременни жени. Колебанията могат да повлияят негативно на кръвообращението на плода.

Ако стойностите на налягането на даден човек постоянно се различават от нормата или разликата между горната и долната стойност е малка, той трябва да се подложи на медицински преглед. Лекарят ще установи какво означава по-ниското налягане при конкретния пациент индивидуално и ще предпише курс на лечение.

Кръвното налягане е важен показател за работата на сърдечносъдовата система. Както високото, така и ниското кръвно налягане са еднакво лоши. Най-първият помощник в домашни условия за контрол на налягането е тонометърът.

Кога ниското кръвно налягане е признак на коварно заболяване?

Но не е достатъчно да я имате, важно е да знаете как да я използвате. Неправилно измереното кръвно налягане може да създаде фалшива представа за благосъстоянието.

По-добре е да помолите свой близък да измери кръвното ви налягане у дома. Измервайте кръвното си налягане 2 часа след хранене и се старайте да не пушите и да не пиете алкохол преди процедурата. Също така не трябва да правите физически упражнения преди измерване на кръвното налягане.

При измерване на кръвното налягане човек сяда в удобно положение, ръката се поставя с дланта нагоре, лакътят е леко свит и поставен на нивото на сърцето. Маншетът на тонометъра трябва да бъде поставен на 3 cm над лакътя. Въздухът се вкарва бързо в маншета, докато пулсът на радиалната артерия изчезне.

Фонендоскопът се поставя върху вътрешната повърхност на лакътя в точката на пулсация на артерията, след което въздухът се изпуска. Появата на първите удари се счита за систолично налягане, а моментът, в който ударите изчезнат - за диастолично налягане. Следователно е лесно да се измери кръвното налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес