За здрави кости хапвайте поне по 10 сушени сини сливи на ден

5244
За здрави кости хапвайте поне по 10 сушени сини сливи на ден
Снимка: iStock

Сините сливи са сред плодовете, които са богати на витамини, минерали, голямо количество фибри и фенолни съединения. Те са сред най-големите източници на витамин К, който е много полезен за здравето на костите.  И въпреки, че сливите не са сред най-любимите ни плодове, те могат да забавят и дори да предотвратят загубата на костна маса при дамите в по-напреднала възраст. 

Ето защо учените препоръчват на жените в менопауза да добавят няколко сушени сини сливи в ежедневното си меню. Защо ли?  В този период от живота им нивата на естрогените са с много по-ниски, което предизвиква различни възпаления и оксидантен стрес и така се увеличава риска от загуба на костна маса и отслабване на костите. Това в не редки случаи води до фрактури и трудно възстановяване.

Еликсир от сини сливи чисти червата и черния дроб

Организмът ни до около 40 годишна възраст има способността чрез поредица от процеси да изгражда постоянно нови костни клетки, докато не бъдат разградени старите. След тази възраст обаче процесът на разграждане става много по-бърз от този на изграждане и така под влияние на оксидантния стрес и възпаленията се получава дисбаланс. Сушените сливи имат свойството да намаляват възпаленията, а оттам и оксидантния стрес, като така до голяма степен спират този процес.

Едно от най-масовите заболявания, свързани със състоянието на костите, това е остеопорозата, при което те стават много крехки, слаби и по-податливи на фрактури. Това е едно от най-често срещаните заболявания при жените след 50 годишна възраст, като в световен мащаб техният брой наброява над 200 милиона. И въпреки че в днешно време медицината е много напреднала и в аптеките има много и различни лекарства, които биха подействали благотворно при това състояние, все повече жени предпочитат да се справят с този проблем посредством природосъобразни средства и промяна в начина на хранене. 

Мармалад от сини сливи

Учени по кинезитерапия и физиология са провели редица проучвания и обясняват, че плодовете и зеленчуците, които могат да им помогнат при наличие на остеопороза, са тези, богати на фенолни киселини, каротеноиди и флавоноиди. Сред тях са разбира се и сушените сини сливи. Проучвания са доказали, че консумацията на само 10 сушени сливи на ден в продължение на една година подобрява значително костната плътност в областта на гръбначния стълб и предмишниците. Това количество сушени сливи на ден, консумирани за период от шест месеца, предотвратява загубата на костна плътност и намалява нивата на TRAP-5b, който е маркерен показател за костна резорбция. Освен, че запазват костната плътност и предпазват от развитие на остеопороза, сините сливи оказват много благотворно влияние и върху стомашно-чревния тракт и по-специално върху дебелото черво.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Бананите: добри или лоши са за нас?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com