Защо е хубаво понякога да си говорим сами

3013
Защо е хубаво понякога да си говорим сами
Снимка: iStock/Guliver

Всеки от нас редовно си говори сам със себе си. Притесняваме се дали всичко ще бъде наред. Обмисляме дали си струва да отидем на срещата. Ние сме в конфликт, обсъждаме със самите нас дали да се обадим или не. Това е нормално. Говоренето със себе си е много важно. Жалко само, че рядко се фокусираме върху него.

Вътрешният диалог е нещо, което ни съпътства през целия ни живот. 

Говоренето със себе си като самоанализ

Интроспекцията е способността да погледнете вътре в себе си и да разберете какво се slucvа там. Опростено казано, може да се каже, че това е „спокоен, аналитичен, наблюдателен и честен разговор с приятел“, но със себе си. Преди всичко, това е способността да разпознавате и назовавате вашите психични състояния, мисли и заключения. Той е в основата на самосъзнанието. По наше лично мнение това е едно от най-трудните и в същото време най ценните умения, които човек може да научи.

Защо си струва да го правим?

Познаването на себе си, вашите реакции, вашите убеждения и вашите страхове и надежди е едно от най-важните неща за разбиране в живота. Познаването на себе си ви успокоява и ви дава основание да се доверите на себе си. Повишава осведомеността за вашите възможности и ограничения. Вътрешният диалог също е по-лесен, защото "партньорът за разговор" просто ще бъде много по-умен и по-зрял от стандартната опция /беседа със вашия най-добър приятел в реалния живот/. Повишената честота на прозрения също е приятен ефект.

Какво помага за задълбочаване на самоанализа?

На първо място, трябва да анализирате себе си и мислите си. "Умората" на рефлекторните реакции е втората стъпка в същата посока. Третата ще бъде извод за причините.

Когато се ядосаме, казваме си, че нещо ни вбеси. И също така мога да се чудим ЗАЩО ни вбеси или, още по-добре, защо изобщо имаме такава реакция към дадена ситуация. В резултат на това можем да взема по-добри решения в бъдеще, да контролирам потока от емоции или да го използваме по различен начин, отколкото за самото раздразнение.

Много помага дори да се мисли за малко глупости. Това може да изглежда странно в началото, но с времето придобива голяма стойност. Така ще дадете свобода на душата си.

И накрая, медитацията стана все по-популярна стратегия през последните години. Тишината ви позволява да извадите неща от самото сърце, от най-топлите и най-слабо гледаните места, до които понякога дори нямаме достъп. Това обаче е „проучвателна“ дейност, която ви позволява да разпознавате по-добре собствените си емоции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com