Защо в последните дни всички съветват да не се купува нарязан хляб?

12836
Защо в последните дни всички съветват да не се купува нарязан хляб?
Снимка: iStock

Бързият ритъм на живот принуждава хората да пестят време навсякъде, където е възможно, по-специално като купуват удобно опаковани храни.

Експертите отбелязват, че през последните години нарязаните хлябове са станали особено популярни сред градското население. В завода чистите резени вече са опаковани в полиетиленови торбички. Това ги прави по-лесни за съхранение и по-удобни за потребителя. Такъв продукт обаче увеличава рисковете за здравето.

Нарязаният хлябът се разваля по-бързо, тъй като при нарязването се увеличава площта, върху която се образуват плесени. Освен това резените се покриват с консерванти на основата на аскорбинова киселина, а понякога и с етилов алкохол.

Според експертите процесът на печене на хляб се е променил значително през последните десетилетия. В хляба се добавят разтворители, маргарин и други химически съставки. Поради тази причина диетолозите съветвате да не си правим сухари от стар хляб, както някога са правили нашите баби.

"Качеството на зърното се е влошило - преди в него е имало много повече хранителни вещества, достатъчни за човешкия организъм. Сега те са по-малко, поради което брашното е с влошено качество", обяснява диетологът Олга Алемайкина.

Тя напомня, че при избора на хляб е важно да се обърне внимание на състава на продукта. Белият хляб се прави от пшенично брашно - то съдържа най-малко фибри и витамини.

В белия хляб се добавят чисти дрождеви култури, което го прави много калоричен продукт с висок гликемичен индекс. Често маргаринът се използва като добавка при печенето на такъв продукт. Той е ценна съставка за вкусни и пухкави печива, но не е полезен за организма.

Не купувайте тези неща от магазина, опасни са

Не всички храни, които се предлагат в супермаркетите, са безопасни за вашето здраве. Диетологът Анна Дробишева разказа кои продукти не ...

Черният хляб, според специалистите диетолози, се приготвя основно от ръжено брашно, като понякога се добавя и малко бяло. При този процес се използват основно култури от млечнокисели бактерии. Те придават характерния вкус на продукта.

"Най-полезното вещество в черния хляб са фибрите, които подобряват усвояването на храната и стабилизират храносмилателния тракт. Освен това ръженият хляб помага за изхвърлянето на токсичните вещества от организма, поради което се препоръчва на хора с чревни заболявания", казва лекарят.

Алемайкина припомня, че черният хляб съдържа витамини В1 и В2, които са важни за кожата и косата, както и калций, желязо, фосфор и натрий. Съдържанието на калории в него е сравнително ниско. В 100 грама ръжен хляб се съдържат приблизително 164 калории, за разлика от белия (250 калории).

Лекарят съветва хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време. Много хора смятат, че хлябът се разваля по-бавно в хладилника, но експертът опровергава това предположение.

Пресният хляб има определена влажност (средно около 50 %), но след съхранение в хладилника влажността в хляба се изпарява и продуктът губи вкуса си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно